2024. április 26., péntek

Nemzeti konzultáció lesz a „Soros-tervről”

Meg kell ismerni a magyar emberek véleményét a „Soros-tervről”, ezért a Fidesz-frakció felkérte a kormányt, hogy bonyolítson le egy nemzeti konzultációt róla – közölte Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője ma reggeli sajtótájékoztatóján, Velencén, a háromnapos Fidesz–KDNP-frakcióülés helyszínén.

Halász János és Kósa Lajos (Fotó: MTI)

Halász János és Kósa Lajos (Fotó: MTI)

Úgy fogalmazott: a „Soros-tervnek” része évi egymillió bevándorló befogadása Európába, a migránsok kötelező, felső korlát nélküli szétosztása, a kerítés, a határzár elbontása, a nyitott határok megvalósítása és a bevándorlók 9 millió forintnak megfelelő eurónyi anyagi támogatása, aminek finanszírozására pedig Soros György szerint mintegy 30 milliárd eurós hitelt kellene felvenniük az európai országoknak.

Kósa Lajos azt mondta: a kvótaperben született európai bírósági döntés szélesre tárja a kaput a „Soros-terv” megvalósítása előtt, hiszen az Európai Bizottság migrációs ügyekkel foglalkozó biztosa az ítélet után szinte azonnal bejelentette, hogy elkezdik az állandó – felső korlát nélküli – áttelepítési mechanizmus előkészítését. A határzár ügyében arra hívta fel a figyelmet a fideszes politikus: maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszélt arról, hogy az országhatárok védelmét el tudják fogadni, de a kerítést nem.

Az európai és a magyar baloldal ugyanígy nem támogatja a kerítést, sőt Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt el is bontaná – tette hozzá.

A politikus azt is mondta, hogy az ellenzék hazudott a kvóta ügyében, hiszen korábban azt állították, nincs kötelező betelepítési kvóta, nem is lesz, legfeljebb önkéntes.

„Azért, hogy ne lehessen a magyar embereket megtéveszteni, és tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban, mi az álláspontjuk”, nemzeti konzultáció megtartására kéri a Fidesz-frakció a kormányt – erősítette meg, megjegyezve: a kérdéseket a kabinet dolgozza majd ki.

FORRÓ ŐSZRE SZÁMÍTANAK

A velencei sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy ellenzéki aktivisták esetlegesen utcai zavargásokat robbanthatnak ki ősszel Halász János, a Fidesz frakciószóvivője úgy reagált: az elmúlt időszakban sok olyan ellenzéki megnyilvánulást lehetett hallani – például Schilling Árpádtól és Gulyás Mártontól –, amelyben erről beszéltek.

„Amikor azt mondjuk, hogy forró őszre számítunk és durva választási kampányra, akkor éppen az ő kijelentésük alapján mondjuk ezt” – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint Kósa Lajosnak minden debreceni beruházás árából 20 százalékot vissza kellett adni zsebbe, a frakciószóvivő azt válaszolta: Gyurcsány Ferenc volt az, aki arról beszélt, hogy miniszterelnöksége idején a „politikai korrupció” részeként 20 százalékot visszakértek bizonyos beruházásokból. Ezzel kapcsolatban a Fidesz várja, hogy a volt kormányfő tisztázza, mire gondolt.

„Az már csak egy kétségbeesett kísérlet Gyurcsánytól, hogy miután elszólta magát (...), utána másnap próbál fideszes politikusokat teljesen értelmetlenül és minden alap nélkül belerángatni ebbe a kijelentésébe” – mondta.

AZ ELLENZÉK MÁSRÓL KONZULTÁLNA

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje arra szólítja fel a kormányt, hogy igazi kérdésekről, például az egészségügy helyzetéről szóljon a nemzeti konzultáció. A szocialista politikus közleményében azt írta, a Fidesznek további félelemkeltés és összeesküvés-elméletek gyártása helyett inkább Magyarország valódi gondjaival kellene végre foglalkoznia. Botka László hozzátette: ismét több milliárd forintot fognak kifizetni a fideszes haveroknak egy újabb „álkonzultáció” keretében. Az adófizetők pénzéből fizetett kérdőívre azonban valódi, a magyar emberek problémáit érintő kérdéseket kell feltenni – hangsúlyozta. Szerinte ha valódi konzultációt akarnak, akkor a többi között az egészségügyről kellene megkérdezni az embereket.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne ostoba kampányokra költse a magyarok pénzét – mondta Gréczy Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pártszóvivő úgy fogalmazott: Orbán Viktor retteg a kormányváltástól, a hatalom elvesztésétől és „kampányt szán arra, hogy Soros Györgytől fél”. Szerinte azonban a magyar emberek nem Soros Györgytől félnek, hanem attól, hogy kórházba kerülve nem meggyógyulnak, hanem meghalnak, valamint attól, hogy a tehetséges, de szegény gyermek nem jut be az egyetemre, mert a családja nem tudja kifizetni a több százezer forintos tandíjat. A magyar emberek attól is félnek, hogy mindennap újabb fiatalok költöznek külföldre, hogy egyre nő a szegénység Magyarországon, és attól is, hogy az időseknek nem jut megfelelő szociális és anyagi ellátás – tette hozzá.

A nagyobbik kormánypárt csütörtökön közleményében reagált a nemzeti konzultációról szóló ellenzéki nyilatkozatokra. A Fidesz szerint az ellenzék azért támadja a nemzeti konzultációt, mert bevándorláspárti és nem akarja, hogy a magyar emberek elmondhassák a véleményüket a Soros-tervről.