2024. április 26., péntek

Szeptember utolsó péntekén

Kutatók éjszakája lesz 11 városban

Szeptemberben, az utolsó pénteken több mint 250 európai városban 12. alkalommal lesz Kutatók éjszakája. A rendezvény célja elsősorban a fiatalokat megismertetni a kutatók és tudósok munkájával és a tudományokkal, az élet egyik legfontosabb területével.

Ez a rendezvény Szerbiában 8. alkalommal kerül megrendezésre, éspedig 11 városban: Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Nagybecskereken, Kragujevacon, Nišben, Pirotban, Požarevacon, Petniciben, Inđiján és Šabacon. Znanje na prvi ogled (Tudás első kísérletre) szlogennel. A HORIZON 2020 program keretében kap anyagi támogatást. Ez az Európai Unió legnagyobb kutató és innovációs programja a Maria Sklodowska Curie Program keretében. Szerbiában a Kutatók éjszakája néven két program fut: a ReFocuS és a Cool&Hot. A ReFocuS projektet a Siniša Stanković Biológiai Kutatások Intézete koordinálja a niši Természettudományi–Matematikai Karral, a kragujevaci Műemlékvédő Intézettel és a Tudománynépszerűsítő Központtal, a Cool&Hot projektet pedig az újvidéki Műszaki Tudományok Kara az újvidéki Természettudományi–Matematikai Karral, a nagybecskereki Műszaki Szakfőiskolával, a Tudományos Kommunikátorok Egyesületével és a Köztársasági Tudománynépszerűsítő Központtal.

Požarevacon a gombákról és az antibiotikumokról beszélnek a Kutatók éjszakáján, Kragujevacon igazi archeológiai játszóházat szerveznek, a látogatók igazi ásatásokban fognak részt venni, megfejtik a hieroglifákat, és ily módon megismerkednek az egykori egyiptomi civilizációval, és többek között segítenek Kolumbusznak eljutni Amerikába.

A szerbiai rendezvényen minden évben más tudományokat és más kutatókat mutatnak be, hogy a fiatalok lássák a tudományok sokféleségét és egymásra utaltságát.

A korszerű technológiák korában, amikor minden információ néhány klikkre, gombnyomásnyira van tőlünk, nagyon nehéz érdekeltté tenni, megnyerni a fiatalokat, és még nehezebb megtartani őket tudományos játékokkal.

A világ lakóinak legnagyobb része használja az internetet és a mobiltelefont, mégsem tudja, minek alapján működnek.

A kutatók a rendezvényen a kutatószellem felébresztésére fognak törekedni. Nem tartják fontosnak azt, hogy mindenkiből kutató legyen, de azt igen, hogy a felnövekedés során az emberek megőrizzék a gyermeki kíváncsiságukat, és felnőttként is tovább kutassanak – mondta dr. Tanja Adnađević, a Biológiai Kutatások Intézetének tudományos munkatársa, a Kutatók éjszakájának koordinátora.