2024. április 26., péntek

Cserkeszőlő, második nekifutásból

Tavaly egyetlen délutánt töltöttünk Cserkeszőlő gyógyfürdőjében, idén újra ellátogattunk a településre, fölfedezni, mit mulasztottunk. Semmit. Azért, mert bizonyára figyeltünk első alkalommal is.

Télen-nyáron üzemelnek a födött gyógymedencék (Fekete J. József felvétele)

Télen-nyáron üzemelnek a födött gyógymedencék (Fekete J. József felvétele)

Óriási hordóból dől a hideg víz a strandolókra (Fekete J. József felvétele)

Óriási hordóból dől a hideg víz a strandolókra (Fekete J. József felvétele)

A fürdő bejárata (Fekete J. József felvétele)

A fürdő bejárata (Fekete J. József felvétele)

Minden medencében vannak élményelemek (Fekete J. József felvétele)

Minden medencében vannak élményelemek (Fekete J. József felvétele)

Az óriáscsúszda épületen kívüli szakasza (Fekete J. József felvétele)

Az óriáscsúszda épületen kívüli szakasza (Fekete J. József felvétele)

Cserkeszőlő Jász-Nagykun-Szolnok megye legfiatalabb községe, 1952. január 1-től fogva önálló település, akkor vált külön Tiszakürttől. Legnagyobb turisztikai vonzereje a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ, 1955-ben került megnyitásra 4 medencével. 1962-ben tovább bővült a fürdő 3, téli használatra alkalmas medencével, versenyzésre alkalmas úszómedencével, valamint öltözőkkel. A kétezres évek elején már hullámmedencével, élménymedencével is büszkélkedhetett. 2010-ben megépült a téli fürdő. Jelenleg a 19 medencével rendelkező fürdő a térség egyedülálló turisztikai attrakciója. Aprócska falu a homoktenger közepén, impozáns fürdővel.

HOL VAN SZERBIA?

Szálláshelyünk remek, négyünket háromszintes lakosztály szolgál ki, négy szobával, két-két illemhellyel és fürdőszobával, kilenc fekhellyel, légkondival. Az új építésű lakosztálysor azért tartogatott némi tervezési-építészeti meglepetéseket is. Érkezésünket követően kicsomagoltunk, magunkra rántottuk fürdőruhánkat, és nyomultunk volna a fürdőbe, csakhogy képtelenek voltunk bezárni a bejárati ajtót. Attól, hogy Szerbiában élek – erre még visszatérünk! –, ismerem az öt ponton záródó ajtók mechanizmusát: a kilincset erőteljesen fölfelé emeled, elfordítod a kulcsot, majd kihúzod. Nyitáskor egyszerűen, mint a hagyományos zárakban, semmi cafrang. Csakhogy nem ment a zárás. Hívni kellett a házmestert, aki nemcsak állította, hanem meg is mutatta, ő képes bezárni a bejárati ajtót, de végül bevallotta, megvetemedett az ajtófélfa, és nyomban átmozgatta a zárakat. Ugyanaznap a fürdőzésből hazatérve egy törülközőkbe csavart hölgy toporzékolt a saját apartmanja előtt, képtelen volt bejutni a szállására. Megkért, próbáljam kinyitni szállásának ajtaját. Próbáltam, lenyomtam a kilincset, és máris tárult a lakosztály. Úgy ment el otthonról, hogy be sem zárta az ajtót, mert ugyanabba a problémába ütközött, mint mi, be sem lehetett zárni a bejáratot.

A legszebb viszont az újonnan épített lakosztályokban a villanyszerelők elméssége volt, a kapcsolókat oda rejtették, ahová kedvük tartotta, így például az első emeleti WC-ben úgy lehetett világosságot csiholni, hogy a fürdőszobába belépve magadra kellett csukni az ajtót, és a félfa mögött kitapogatni a kapcsolót. Nálunk ezt kívülről szokták megoldani, vagy legalábbis nem az ajtó mögül. A nejem fölvetette, hogy talán fordítva állították be az ajtót, de kiderítettem: másként nem lehetett volna.

Már a beköltözéskor megfigyeltem, hogy az apartmansor mindegyik bejárata fölött csúf, barna, fekete foltok éktelenkednek. Először arra gondoltam, ott múlnak ki az éjszakai vérszívók és lepkék, ám rájöttem, fecskék szerettek volna ott megtelepedni, de fészkeiket leverték. Ennyit a madárturizmusról.

A bejelentkezéskor kérdezte a vendégfogadónk, hogy honnét jövünk, mondtuk, Szerbiából, azon belül a Vajdaságból, Zomborból. A fogadó házigazdánknak fogalma sem volt, merre lehet az alig 200 kilométerre eső egykori megyeszékhely, de Szerbiát sem tudta hová tenni.

TANKINI

A településen nincsen egy igazán nagy választékú élelmiszerbolt vagy bevásárlóközpont, de strandcucc minden mennyiségben, képeslapot és postabélyeget is az úszógumik közt lehet vásárolni. Női fürdőruhát keresgélve pillantottam meg a „tankini” föliratot, nem tudtam, mit takar. Aztán kiderült, a nejem évek óta ilyet hord, csak éppen nem tudtam, minek nevezik. A tankini a hetvenes években jött divatba, a bikinialsót és a köldökig vagy csípővonalig nyúló felsőt kombinálja, amit az angol nyelvben nemes egyszerűséggel tartálynak, azaz „tank”-nak neveznek. A tartály és a bikinialsó társítása igencsak praktikus, az illemhelyen nem kell lecibálni a teljes egyrészes fürdőruhát, a vízben vagy strandlabdázás közben nem buggyannak elő akaratlanul a keblek, mint a bikiniből. Viszont elég ronda viselet.

A GYÓGYFÜRDŐ

A strandfürdő kilenc kültéri medencéjében nem spórolnak a meleg vízzel, a leghidegebb 28, a legmelegebb 39 fokos. Közülük több télen is üzemel. A téli fürdőben hét medence, óriáscsúszda, 1200 személyes öltöző, zuhanyozók várják a fürdőzőket, a medencék vizének hőfoka 28–38 Celsius-fokos. A strand szenzációja az Európában egyetlen kétpályás és leghosszabb ponyvacsúszdája, amely remek szórakozást nyújt minden korosztály számára. Nyári nagy melegben igazán hűsítő érzés végigszáguldani a ponyván, majd egy nagyot csobbanni a 29–30 Celsius-fokos langyos vízben. A téli fürdőben található az infraszauna, a finn szauna és az aromakabin szauna pihenő.

A fürdő gyógyvize alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, ami kedvező hatású mozgásszervi, bőrgyógyászati és nőgyógyászati/urológiai betegségek kezelésében, és kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, valamint stresszoldó hatású. A gyógyászati központban reumatológiai, ortopédiai és bőrgyógyászati szakrendelés, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás, paraffinos kezelés, lézerterápia, manuálterápiás masszázs, nyirokmasszázs, McKenzie torna, kinesio tape kezelés, a légzőszervekre hatékony sószoba áll rendelkezésre. Érdekes kezelési mód a krioszauna hidegterápiás készülék, ami a hagyományos szauna ellentéte. A szervezetet nagyon rövid időre (1–3 percre) -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékletnek teszi ki, ami többek között mozgásszervi betegségek kezelésére, a szervezet regenerálására, immunerősítésére alkalmas.

A fürdő területén a gyógymedencék csukott folyosókkal vannak összekötve, két, nagy kapacitású önkiszolgáló és a la carte étterme minden igényt kielégít. A napi belépésre jogosító karszalag megváltása mellett bármikor ki lehet lépni a fürdőből, és természetesen újra be is lehet lépni. Ám a zöldségpiacra ne hagyatkozzon senki. A homokos környéket ellepik a fóliasátrak és a szőlőskertek, de a piacon se zöldség-gyümölcs, se termelői bor. Azt külön be kell cserkészni!

WELLNESSVÁMPÍROK 

Szinte minden medence bővelkedik élményelemekben, alsó és oldalsó légbefúvókkal, döngölőkkel, vízforgatókkal. Ezek kb. félóránként lépnek működésbe, meghatározott sorrendben. A tapasztalt fürdővendég ismeri a beosztást. Tíz, de akár harminc perccel korábban ráakaszkodik a medence falára, a vízköpő alá, és a semmibe meresztett, kifejezéstelen tekintettel mered a világűrbe, mint Zomborban a szembe forgalomban tekerő kerékpáros nők, nehogy a szemkontaktusból kiderüljön, szabálytalankodnak. A wellnessvámpírok is úgy csüggnek a szeren, mintha a legtermészetesebb dolog lenne, hogy negyed órán át bitorolják a fúvókát.

Ami a legmeglepőbb, ezt a fapofát menet közben sem adják föl. Senkit sem láttam, aki mosolyogva bugyogtatta volna altestét, csapatta volna felsőrészeit. Zárt ajkak, bamba tekintet, mintha szégyellenék, hogy nem adják át a helyet másnak. Ők a kedvenc vámpírjaim.