2024. április 26., péntek
MOS 2017

Sikeresen mutatkozott be Szerbia gazdasága Celjében

Igor Mirović tartományi kormányfő, aki Vajdaság AT kormányküldöttségének élén munkalátogatáson Szlovéniában tartózkodik, tegnap Celjében, a jubileumi, 50. Ipari és vállalkozói vásáron megnyitotta a tartományi kormány és a Szerbiai Gazdasági Kamara közös standját, amelyen 15 szerbiai, elsősorban termelői és kivitelre gyártó cég mutatkozik be. Szlovénia legnagyobb nemzetközi üzleti vásárán a szerbiai kiállítóhely megnyitásánál jelen volt Miro Cerar szlovén kormányfő is.

Mirović azt mondta: minden területen jó a két ország együttműködése, de ez a rendezvény, amelyre 30 országból mintegy 1500 kiállító érkezett, a legjobb alkalom arra, hogy megerősítsék a gazdasági kapcsolatokat. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés fejlesztésének első néhány évében Szerbiában, különösen pedig Vajdaságban jóval több szlovén befektető kezdett üzleti tevékenységbe, és hogy ma tartományunkban mintegy 7000 személy dolgozik szlovén tőkéjű cégeknél, az utóbbi időben viszont mind több szerbiai üzletember fektet be Szlovéniában. Lassan kialakul a kereskedelmi kapcsolatok egyensúlya is, noha még mindig Szlovénia oldalára billen a mérleg.

Szlovéniai látogatása idején a vajdasági kormány elnöke és munkatársai találkoznak Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel, valamint az elasztomer és termoplaszt termékeket gyártó Siliko vrhnikai cég igazgatójával.