2024. április 26., péntek

Az EU egymillió eurót biztosít az eltérő élelmiszer-minőség kivizsgálására

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke várhatóan egymillió eurós felajánlást tesz szerdán az élelmiszerek kettős minőségének nemzeti hatáskörben történő kivizsgálására – közölte a Financial Times brit üzleti napilap az internetes kiadásában.

A napilap információi szerint Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének szerdai napjára tervezett évértékelő beszédében kitér a főként közép-európai országok kormányai és élelmiszer-felügyeleti hatóságai által feltárt élelmiszerek eltérő minőségének problémájára is. Mint közölték, az uniós bizottság elnöke várhatóan megerősíti a bizottság vállalását, hogy az uniós intézmény az év végéig kidolgozza és harmonizálja az eltérő minőségű élelmiszerek felderítésének módszerét, továbbá egymillió euró értékű felajánlást tesz, hogy segítse az érintett országok élelmiszer-biztonságáért felelős nemzeti hatóságainak a termékek vizsgálatát célzó munkáját.

A napilap Vera Jourovát, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosát idézte, aki korábbi nyilatkozatában aláhúzta, a bizottság célja, hogy ugyanolyan minőségű árut értékesítsenek az egységes piacon. A cseh biztos elmondta, ha a vizsgálatokat követően nem tapasztalnak javulást a termékek minőségében, nyilvánosságra fogják hozni, hogy mely gyártók érintettek a kérdésben, így lehetséges, hogy „a fogyasztók is nyomást gyakorolnak majd rájuk”.

A kettős élelmiszer-minőségre – egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint azoké, amiket ugyanolyan márkanéven a nyugat-európai piacokon értékesítenek – az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfői, akik az eltérő élelmiszer-minőséget csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítették, és a helyzet sürgős kivizsgálására szólították fel az Európai Unió illetékes szerveit.

A magyar kormány Brüsszelhez fordult a probléma miatt. Magyarország mellett a szlovákok, csehek, szlovénok, horvátok, románok, bolgárok és a görögök szerint is elfogadhatatlan, hogy csaknem 100 millió európai állampolgár juthat silányabb élelmiszerhez, mert a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati, valamint a kelet-európai országokban forgalmazott élelmiszereknél. Csehország és Szlovákia kezdeményezésére várhatóan októberben találkozót tartanak Pozsonyban a kettős élelmiszer-minőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével.