2024. április 26., péntek

„Mladić maradjon Hágában”

A Nők Feketében: Nem indokolt a vádlott Szerbiába hozatala

A Nők Feketében mozgalom a cinizmus csúcsának tartja, hogy Ratko Mladić hágai vádlott családja, a vádlott egészségügyi állapotára hivatkozva, a szerbiai gyógykezelés jóváhagyását indítványozta a hágai törvényszék illetékeseinél. Az pedig egyenesen szégyenletes, hogy a szerbiai igazságügyi minisztérium vállalná a felelősséget Mladićért, amennyiben a törvényszék jóváhagyja a vádlott szerbiai gyógykezelését – tette hozzá közleményében a szervezet. Mint kifejtik, Mladić családja és az igazságügyi minisztérium megpróbálnak segíteni abban, hogy a valamikori tábornok kibújjon az igazságosság alól.

Ratko Mladić hosszú éveken át bujkált, tetemes politikai és pénzügyi károkat okozván ezzel Szerbiának, vagyis semmi sem indokolja a szerb kormány támogatását – véli a mozgalom.

– Mladić rejtőzködését többé-kevésbé a szerbiai állami szervek némelyike is segítette. Ez azt jelenti, hogy a szerb kormány eleve alkalmatlan arra, hogy felelősséget vállaljon Mladićért, vagy bármilyen biztosítékot kínáljon fel Hágának. Mladić egészségi állapota a holland állam felelőssége. Jó lenne, ha Szerbia és a szerb kormány a saját feladataival és kötelezettségeivel foglalkozna. Ezek egyike a srebrenicai népirtás. Szervezetünk jó egészséget és hosszú életet kíván Mladićnak, de abban az intézményben, ahol az elítélt háborús bűnösöknek van a helyük – fogalmaznak a mozgalom közleményében.

Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke korábban azt mondta, hogy kormányülésen egyelőre nem volt szó a Mladić-ügyről, ugyanakkor személyes véleménye az, hogy az állami szerveknek minden egyes szerb állampolgárért felelősséget kell vállalniuk, különösen akkor, ha egészségi állapotuk annyira rossz, mint amilyen állítólag Mladićé. Nela Kuburović igazságügyi miniszter pedig még ezt megelőzően erősítette meg, hogy a vádlott védőinek indítványa nyomán a tárca megkezdte az előírt eljárást.