2024. április 26., péntek

Esport klub Szabadkán

Ha sportról hallunk, leginkább olyan tevékenységekre gondolunk, amelyek kisebb-nagyobb mértékben az emberi fizikum teljesítőképességét tesztelik, erőre, kitartásra, sebességre van hozzá szükség, és hajlamosak vagyunk az ettől eltérő sportokat (sakk, póker) lenézni. Az emberiség fejlődése során folyamatosan újabbnál újabb sportágak jelentek meg, és mára a technika fejlődése lehetővé tette, hogy esportról is beszéljünk, ahol a versenyzők egy-egy számítógépes vagy konzolos játékban mérik össze tudásukat, ügyességüket.

A szabadkai Gamesguru Kft. immár hét éve konzolok és játékszoftverek árusításával és forgalmazásával foglalkozik, és az elmúlt hétvégén a Szabadegyetem első emeletén megnyitották a város első esport klubját Gamesguru Play néven. A nyitás alkalmából beszélgettünk Perlaki Róberttel, a Gamesguru igazgatójával.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A nehéz körülmények ellenére a Gamesguru hét éve fennáll, kialakult egy vásárlói köre, és ez a közösség egyre inkább igényli, hogy a vásárláson túl minél több információval szolgáljunk nekik, és minél több közösségi eseményt tudjunk szervezni. Ez adta azt az ötletet, hogy összehozunk egy esport klubot. Ez külföldön már nagy népszerűségnek örvend. Mi azzal adunk különleges ízt a klubnak, hogy nem számítógépes, hanem konzolos játékokra szervezzük. Az érdeklődők havi bérletet válthatnak, és ezzel nagyon sok lehetőséget kaphatnak. Egész hónapban ingyen edzhetnek az új klubhelyiség gépein, minden befizetéskor ajándékban részesülnek, részt vehetnek kvalifikációs versenyeken, és ha sikerül eredményeket elérniük, akkor országos, sőt nemzetközi szintű versenyekre tudjuk őket benevezni. Tárgyalásokat folytatunk több nemzetközi szervezettel, és jelentkeztünk online nemzetközi versenyekre. Komoly munkát szeretnénk itt végezni, vannak úgymond profi játékosaink is, akik mentorálnák az újoncokat. Fontosnak tartom, hogy a tagjaink ne csak online játszanak, hanem szeretnénk, ha rendszeresen találkoznánk, hogy személyesen is megismerjük egymást és egy jó társaság alakuljon ki – nyilatkozott Perlaki.

A Gamesguru Playben elsősorban Play Station 4 Pro-kon és Xbox One-okon folyik a munka, de igyekeznek követni a játékkonzolok fejlődését. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel a klubtagság, hisz az új berendezések drágák, és nem engedheti meg magának mindenki, hogy megvegye – a tagságnak köszönhetően a klubhelyiségben mindenki gyakorolhat. Az igazgató elmondása szerint az érdeklődők köre az életkor tekintetében vegyes, a legfiatalabbaktól a családapákig minden korosztály tagjai részt vesznek a munkákban, a lényeg „hogy lélekben egy kicsit gyereknek érezzék magukat, és szeressenek játszani”. A nemzetközi versenyeken leginkább különböző küzdősportok, esetleg foci, kosárlabda szerepel, tehát olyan játékok, amelyek esetében rögtön lehet egymás ellen versenyezni.

A tervek szerint a tagok bármikor eljöhetnek a klubhelyiségbe gyakorolni, és heti egy alkalommal találkoznak a versenyzők, amikor megbeszélik, ki kivel szerepel egy csapatban, kikkel játszanak, és hogyan tovább.

Az érdeklődők találkozhatnak a bácskossuthfalvi Papp Lászlóval is, aki mentorként a Mortal Combat nevű játékban segít a fiataloknak:

– Sok olyan kis apróság van ebben a játékban, amire nem biztos, hogy magától rájön a versenyző, például hogy hogyan kell kombinálni a lenti és fenti ütéseket, vagy hogy hogyan kell variálni a támadásokat, hogy megbontsuk az ellenfél védekezését. A fiatalok hajlamosak arra, hogy csak saját magukra figyeljenek, és az ellenfélre nem. Abban szeretnék segíteni, hogy intelligensebben álljanak a dolgokhoz. Mint bármelyik más sportban, ha professzionális szinten akarsz játszani, akkor napi nyolc órát, esetleg többet kell gyakorolni. Különös étrend nincs az esportolók esetében, általában ásványvíz meg szendvics, mert azt gyorsan, akár játék közben is lehet fogyasztani – fogalmazott Papp.