2024. április 26., péntek

Szüreti vigadalom Kelebián

A hálaadó szentmise (fotó: Kabók Erika)

A hálaadó szentmise (fotó: Kabók Erika)

A hét végén Kelebián is a betakarítást ünnepelték. Szombaton az Apostolok küldetése templomban Paskó Csaba plébános megáldotta a gazdákat és terményeiket, majd ezt követően a helybeli Gaál Ferenc MME szervezésében a templomkertben táncpanorámát tartottak. Százötven népviseletbe öltözött gyermek ropta a táncot, majd pedig táncházat tartottak. Tegnap felvonulással kezdődött a szüreti vigadalom. Az iskolától indult a menet, Paskó atya vezetésével. A templom pasztorális tanácsának tagjai haladtak a menet élén a lobogókkal,majd a Vackor táncegyüttes tagjai, a Szent Mónika Keresztény Édesanyák Imaközössége, valamint a a szabadkai iskolák mazsorettcsoportjai és a kelebiai ménes lovasai meg fiákeresei vettek részt a menetben a helybeliek mellett.

A hálaadó szentmisén Paskó atya kiemelte,hogy a gyümölcstermesztő vidékeken, ahol magyarság él, szinte mindenütt tartanak hálaadó szentmiséket. Beszélt a termelés fontosságáról, arról, hogy megérdemlik a gazdák a pihenőt, de tudomásul kell venni emberi törékenységünket, és hálát kell adni a Teremtőnek, hogy egész éves munkájuk eredményét betakaríthatták.

A templomot termények díszítették, a szertartást üdévé pedig a gitárkísérettel éneklő kórus tette. Kelebia az a falu, ahonnan nem mennek el a fiatalok. A tegnapi szentmisén is két keresztelőt tartottak. Paskó atya azt mondta, minden keresztelőnek örül, hiszen ez ad reményt arra, hogy a következő száz évben is itt leszünk még ezen a vidéken.

A kelebiai szüreti sokadalom tegnap a késő délutáni órákban pálinkaversennyel folytatódott, amelyre 72 minta érkezett. Este pedig tombolával egybekötött vigasság várta a templomkertben a kelebiaiakat. A tombola főnyereménye egy hatszemélyes kemencés vacsora volt Paskó atya konyhájában.