2024. március 28., csütörtök

Balogh Istváné a vándorköcsög

Tartalmas volt a 65. Kanizsai Írótábor

– Sikeres volt az idei Írótábor, mert ha jól számoltunk, majd 40 résztvevője volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden harmadik meghívott író részt vett valamilyen formában ebben a munkában – értékelte Bordás Győző, a szervezőbizottság elnöke a hétvégén zárult 65. Kanizsai Írótábort. – Nagyon érdekes volt a tanácskozás, amelynek az volt a címe, hogy Mesterségem címere: A szó, ahol mintegy 30 fölszólaló volt, és ezeket az írásokat – feltételezem – az újságok és a folyóiratok többnyire közölni is fogják. Külön örültem annak, hogy Pomogáts Béla előadást tartott Arany János költészetéről, jelentőségéről a magyar irodalomban. Szintén hasznos volt a beszélgetés Rakovszky Zsuzsával, és emellett a társalgás itt az egyik olyan fontos dolog, amire mindig számítunk, ugyanis, mint ahogyan a nem éppen ünnepi bevezetőmben említettem, rengeteg problémával nézünk mi szembe, mert a kultúra iránt nem eléggé fogékony ez a mai társadalom, és ez sok mindenben megnyilvánul. Azt hiszem, hogy az írók joggal elégedetlenkednek, és ennek az elégedetlenségnek azért természetesen hangot is kell adni – összegezte Bordás.

A magyarkanizsai önkormányzat idén Koncz István-emlékévet hirdetett, ebből az alkalomból pedig a Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent a Koncz István válogatott verseit tartalmazó Csend és lázadás című kötet. A könyv Sagmeister Péity Laura által készített illusztrációiból a Dobó Tihamér Képtárban nyílt kiállítás, majd Virág Ibolya, Orcsik Roland, Kollár Mária és Brenner J. János mutatták be a kötetet. Kartag Nándor és Gobby Fehér Gyula olyan különleges írótábori portréfilmekkel kedveskedett a közönségnek, amely révén bepillantást nyerhettek abba, hogyan is tanácskoztak Magyarkanizsán az irodalmárok 30, 40 vagy akár 50 évvel ezelőtt. Eredményeikről és terveikről számoltak be a vajdasági kiadók, a Széles utcában pedig Tékiss Tamás, Bíró Tímea és Losoncz Márk beszélgetett Bakos Petrával.

– Egy kicsit megemlékeztünk Dobó Tihamérről is, mert neki is évfordulója van: születésének 80., halálának pedig 30. évfordulója. A csütörtök esti vetítésen a legrégebbi film 1968-ból származott, abból az időből, amikor elindult a magyar televíziózás a belgrádi televízió keretében. Leszögezhetjük tehát, hogy tartalmas volt az idei írótábor. Idén új szervezőbizottság jött létre, ezért szeptember folyamán még egy értekezletet tartunk, megpróbáljuk összegezni az eredményeket és már némileg körvonalazni is a következő Írótábor programját.

A 65. Kanizsai Írótábor legendás vándorköcsögjét Balogh István érdemelte ki, legutóbbi gyermekkönyvének 33 példányát ajándékozta ugyanis az oromi Arany János Általános Iskola tanulóinak.