2024. április 26., péntek

Rövidfilmek a romákról

Háromnapos rövidfilmfesztivál Kishegyesen

Csütörtökön este a kishegyesi State of Art alkotóházban megnyílt az első Nemzetközi Roma Témájú Rövidfilmfesztivál. Az újvidéki Intercultural Theater szervezésében megvalósult fesztivál három napig tart és versenykategóriában összesen 20 alkotást mutatnak be. A vetítések mellett koncertek és kiállítások gazdagítják a rendezvényt. A fesztivál igazgatója, Zoran Tairović képzőművész arról számolt be lapunknak, hogy a fesztiválnak igen sajátságos témája van.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

– A fesztivál egy adott témáról szól, a romákról. Minden olyan hazai és külföldi rendező alkotását beválogattuk, amely ezzel a témával foglalkozik. Több mint száz rövidfilm közül Filip Markovinović rendező választotta ki azt a 25-öt, amely bemutatásra kerül a fesztiválon. A zsűri elnöke Slobodan Šijan filmrendező, egyetemi tanár. A fesztiválon különböző roma témák feldolgozásait láthatjuk a világ minden részéről. Kérdéses volt, hogy találunk-e elegendő filmet ebben a témában, de kiderült, hogy nagyon sok ember foglalkozik a romák és a szociális státus kérdésével. A romák sajnos olyan helyzetben vannak, ami nagyon sok odafigyelést és gondoskodást igényel ahhoz, hogy egyenrangú pozícióba kerüljenek más polgárokkal. Remélem, hogy ez a fesztivál újabb lépcsőfok afelé, hogy a romák ne legyenek mások, mint egyszerű polgárok – mondta el Tairović.

A fesztivál igazgatója külön szólt a helyszínről, a State of Art alkotóházról is. Véleménye szerint ez olyan alkotóház, amely egész éven át művésztelepként működik. Festészeti, zenei, szobrászati és kerámiatelepek fognak itt működni, s hazai és nemzetközi művészek részvételére számítanak. Az idén Ana Sofrenović színésznő a State of Art (A művészet állama) elnöke – tudtuk meg Tairovićtól.

Az első Nemzetközi Roma Témájú Rövidfilmfesztivált a művelődési minisztérium és Kishegyes község önkormányzata támogatta. Emellett helyi vállalkozók is hozzájárultak a fesztivál megvalósulásához.