2024. április 26., péntek

Időtálló művészeti érték

A Petar Lubarda 1907–1974–2017 kiállítás Újvidéken

– Az idő múlásával látjuk, hogy amit Petar Lubarda alkotott, mind impresszívebb – egyre inkább az örökkévalóság része – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő az újvidéki Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény szervezte tárlat megnyitóján, amelyre alig fértek be a Lubarda művészetét kedvelő polgárok. Dr. Jasna Jovanov, a Képtár vezetője elmondta, hogy a kiállítás-sorozat a híres művész születésének 110 évfordulója alkalmából került megrendezésre, és egyben bevezetője annak az ünnepsorozatnak, amellyel megemlékeznek Pavle Beljanski gazdag, értékes gyűjteményének 60. évfordulójáról. A gyűjteményt Beljanski a Vajdaság Autonóm Tartománynak ajándékozta, s ez a kollekció a XX. század első felének legértékesebb szerb képzőművészeti gyűjteményét képezi.

A megnyitón jelen volt Filip Brusić-Lenaud, a belgrádi Örökség Ház vezetője, Milana Kvas és Dina Pavić, a kiállítás szerzői, dr. Zoran Milošević felsőoktatási titkár, valamint dr. Nebojša Kuzmanović, a kulturális titkár helyettese.

Az újvidéki Lubarda-tárlat november 5-éig tekinthető meg különféle kísérőrendezvényekkel gazdagítva, amelyekről majd beszámolunk.