2024. április 26., péntek

Rendbehozzák a Kamenicai park tavát

A Városi Kertészet Közvállalat az ősszel folytatja a Kamenicai park – a város legöregebb és legnagyobb parkja – felújítását

Szeptemberben kezdődnek meg a kiterjedt munkálatok, amelyek célja a park északi részén, a Szabadság híd közelében fekvő tó felújítása lesz. Ez az állóvíz természetes vízforrásból, valamint légköri csapadékokból táplálkozik. A park területén korábban több tó is volt, de mára csak egy maradt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A tó a park létrejöttével egy időben született (a 18. és a 19. század fordulóján), és fürdésre használták, előfordult, hogy halakat is telepítettek bele. Jelenleg a tó vízszintje egyre alacsonyabb, a partját pedig vízparti, mocsári növényzet növi be, amelyet évek óta nem gondoztak, ezért a tó tiszta vízfelülete egyre kisebb lett. Őszre tervezik a tó rendbehozatalát azért, hogy biztosítsák a további fennmaradását. A mocsári növényzet kiirtása mellett a tó vizének tisztítását, valamint a tópart hozzáférhetőségének megoldását is tervezik.

A tó rendbehozatala mellett a munkálatok az aljnövényzet szelektív irtására is kiterjednek, ezt a munkát néhány éve rendszeresen elvégzik. Az idén a park Duna parti részére összpontosítanak.

Az informatív és oktató táblák kihelyezése is folytatódik a parkban. 2016-ban számos helyre állítottak táblákat, amelyek a parkban élő jelentős madár- és rovarfajokról számolnak be. Az idén a denevéreknek állítanak majd házikót, valamint egy táblát, amely e védett fajról szolgál információkkal.

Tavaly információs táblákat helyeztek el a park területén található, feljegyzett emlékművekről is. Az idén elkészítik az emlékművek Felújítási munkatervét (restaurálás, konzerválás) az újvidéki Városi Kulturális Műemlékvédelmi Intézet együttműködésével.

Minden fent leírt munkálat a Kamenicai Park Természetvédelmi Terület vezetési programjának keretén belül történik, a költségeket pedig az Újvidék Városi Környezetvédelmi Igazgatóság fedezi.

Ugyancsak ki kell emelni, hogy a tartományi kormány és a városi vezetés egy parkon belüli út finanszírozását tervezi, amelyet napenergiával működtetett közmegvilágítással terveznek felszerelni.