2024. április 26., péntek

Új gyár épül az ipari parkban

A munkahelyteremtés mellett a turizmus fejlesztése is prioritást élvez

Csütörtökön Szabadkára látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő, aki a város polgármestere, Bogdan Laban kíséretében két építkezést tekintett meg, egyiket az ipari parkban, a másikat Palicson.

A kormányfő első útja a kisbajmoki ipari parkba vezetett, ahol egy új gyár alapkőletételénél vett részt. Az olaszországi Caminada cég tulajdonosa, Aldo Caminada hat hónappal ezelőtt írta alá azt az adásvételi szerződést, amellyel egy 1,8 hektáros földterület birtokosa lett az ipari parkban.

Épülhet az új gyár – Aldo Caminada és Igor Mirović (Fotó: Gergely Árpád)

Épülhet az új gyár – Aldo Caminada és Igor Mirović (Fotó: Gergely Árpád)

A munkálatok első fázisa, amely egy 3000 négyzetméteres csarnok kialakítását foglalja magában, már elkezdődött, és a tervek szerint a termoplasztikus öntőformák készítésével foglalkozó üzemben első körben huszonöt munkást tudnak alkalmazni, de ez a szám a gyár további részlegeinek megnyitásával elérheti a 80 főt is. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Struktura Concept Kft., míg a befejezésének várható időpontja 2018 januárja. A befektetés a tervek szerint az elkövetkező öt évben eléri az öt millió eurót. Az alapkőletétel alkalmából Aldo Caminada elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mindössze fél év alatt eljutottak oda, hogy megkezdhetik az építkezést, valamint köszönetet mondott minden olyan intézménynek és tisztségviselőknek, akik támogatták a munkájukat, köztük Igor Mirovićnak, Bogdan Labannak, Branislava Marčetićnek, a szabadkai Vámszabad övezet Rt. igazgatójának és másoknak, valamint nem feledkezett meg a családjáról sem.

Az épülő üzemben első körben huszonöt munkást tudnak majd alkalmazni (Fotó: Gergely Árpád)

Az épülő üzemben első körben huszonöt munkást tudnak majd alkalmazni (Fotó: Gergely Árpád)

Igor Mirović felszólalásában kijelentette, Caminada döntése, hogy Szerbiában nyissa meg cége első külföldi gyárát, nem csak egy jó jel a jövőre vonatkozóan, hanem megerősítése annak, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítani a külföldi és a hazai befektetőkkel. A tartományi kormányfő azt is kifejtette, hogy a munkanélküliség az elmúlt egy évben 19 százalékról 13 százalékra esett vissza, és ez kihat az államkasszába befolyó összegekre is, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben még többet tudjanak befektetni az infrastruktúrába, a kommunális tevékenységekbe, az egészségügyi rendszerbe, hogy ezáltal javuljanak az életfeltételek az országban, ugyanakkor Mirović azt is elmondta, hogy a több szektorban tapasztalható munkaerőhiány a jövőben a bérek emelkedéséhez vezethet. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megalapított Vajdasági Fejlesztési Ügynökség hamarosan kiírja első pályázatát, amely ösztönzőleg hathat a Szerbiában tevékenykedő cégek tevékenységére.

Az alapkőletételnél felszólalt Bogdan Laban is, aki elmondta, az elsődleges feladatuk, hogy kiterjesszék az ipari övezet határait, hisz azt mára szinte teljesen birtokukba vették a cégek, és a cél, hogy minél jobb feltételeket nyújtsanak a jövőbeli befektetőknek.

Palicsnak központi szerepet szántak a régió turizmusának fellendítésében (Fotó: Gergely Árpád)

Palicsnak központi szerepet szántak a régió turizmusának fellendítésében (Fotó: Gergely Árpád)

A kisbajmoki ipari park után a palicsi Nagyteraszhoz vagyis a Vigadóhoz látogatott el a tartományi kormányfő, ahol jelen pillanatban is folynak az épület felújítási munkálatai. A tartományi kormány nem titkolt célja, hogy magasabb szintre emelje a régió turizmusát, és ebben Palicsnak központi szerepet szántak, mint olyan helyszínnek, amely félúton fekszik Budapest és Belgrád között, illetve amelynek nagy hagyományai vannak ezen a területen. Igor Mirović a sajtónak nyilatkozva elmondta, a Nagyterasz felújítása Szabadka Város és a tartományi kormány közös projektuma, és a jövőben további befektetésekre lehet számítani a helyszínen, amik a kommunális infrastruktúrát, új épületek építését is magukban foglalják, és ebben az ország kormányának támogatására is számíthatnak. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a Nagyterasz épülete mellett megindult a gyalogoszónák és a közvilágítás fejlesztése a palicsi parkban, valamint kijelentette, a fejlesztésekkel nem szabad megállni, hanem folytatni kell őket. Bogdan Laban Paliccsal kapcsolatban elmondta:

– A tartományi kormány 78 millió dináros támogatásával közel járunk a felújítás befejezéséhez. Ahhoz, hogy befektetőket vonzzunk a településre, új tartalmakkal kell feltöltenünk azt. Folyamatban van a következő évre való felkészülés, és biztos vagyok abban, hogy a tartományi és a köztársasági kormány támogatásának köszönhetően van mivel büszkélkednünk. Biztos vagyok abban is, hogy Szabadka igen vonzó úti cél, mind a hazai, mind a külföldi turisták részére. Egy-egy hétvégi napon 3000–4000 ember utazik Szerbiából a magyarországi fürdőkbe, azon kell dolgoznunk, hogy ők itt maradjanak. Mindennek az alapja a munkahelyteremtés, mert csak ennek segítségével tudunk további befektetéseket kieszközölni – fogalmazott a polgármester.