2024. május 8., szerda
TENISZ

Magyar rangadó Genovában

Kolumbusz Kristóf városában ma magyar ajkúak rangadója következik a challenger 2. fordulójában. Tegnap ugyanis a 29 éves és a ranglistán 167. Balázs Attila két játszmában nyert a svéd Elias Ymer ellen, amivel kiharcolta a Györe László elleni mérkőzés jogát. Eddig még nem játszottak, papíron Györe az esélyes, viszont szoros csata várható. Ha Györe nyer, holnap a negyeddöntőben ismét magyar rangadó esedékes, hisz Fucsovics Márton is esélyesnek számít a ranglistán 464. német Tim Puetz ellen. Ha a meccsre sor kerül, Györének alkalma adódik, hogy visszavágjon a nyíregyházinak a június 4-én, két nappal a 22. születésnapja után a vicenzai döntőben elszenvedett vereségért.

A US Openen megkaptuk az elődöntő két-két résztvevőjét. A férfiaknál a spanyol Pablo Carreno és a dél-afrikai Kevin Anderson, a nőknél két amerikai, Venus Williams és Sloane Stephens jutott be a négy közé, és ők mérkőznek meg a döntő egyik helyéért.

Anderson és az amerikai Sam Querrey meccse arról döntött, hogy a 31 éves dél-afrikai játszhat-e először elődöntőt a nagy tornákon, vagy pedig a két évvel fiatalabb amerikai zsinórban másodszor. A meccs a nagy fordulatokról és arról is emlékezetes marad, hogy ez volt a nyílt korszak „legmagasabb” negyeddöntője a nagy tornákon, hisz Anderson 203, Querrey pedig 198 centire nőtt. Az első játszmában Anderson 2:5-ről fordította meg a rövidítést, a másodikban Querrey szettlabdát hárítva egyenlített, a negyedikben pedig a 22 ásszal remekelő Anderson mentett játszmalabdát. A másik meccsen Carreno élt a lehetőséggel, hogy a sérüléssel bajlódó Diego Schwartzmannal játszott. Mindhárom játszmában a spanyol azonnal előnyhöz jutott, és pályafutása első nagy elődöntőjét harcolta ki. Anderson 2:0-ra vezet Carreno ellen, legutóbb másfél hónapja Montrealban is a dél-afrikai győzött.

Venus Williams és Petra Kvitová 2 óra 38 percig csatáztak. Az amerikai az első játszmát 1:32-ről fordította meg, a másodikban ugyanezt az előnyt nem adta le, a harmadikban pedig Venus a rövidítésben könnyedén győzött. Kemény, de nem túl színvonalas meccset vívott Stephens és a lett Anasztaszija Szevasztova. Nyert a kevesebbet hibázó amerikai, aki az eddigi egyetlen meccsen két éve a Roland Garroson legyőzte Venust.

Leány egyesben Olga Danilović bejutott a nyolcaddöntőbe, következő ellenfele pedig a teljesen ismeretlen japán Nahu Sato, akiről a világhálón csak annyit lehet megtudni, hogy jobbkezes, és januárban ünnepelte 16. születésnapját. 

NEW YORK. – A US Open negyeddöntőjében, férfiak: Anderson–Querrey 7:6, 6:7, 6:3, 7:6, Carreno–Schwartzman 6:4, 6:4, 6:2. Nők, negyeddöntő: V. Williams–Kvitová 6:3, 3:6, 7:6, Stephens–Szevasztova 6:3, 3:6, 7:6. Lányok, 2. forduló: Danilović–Bošković 7:6, 6:4. Fiúk, 2. forduló: Hildebrand–Miladinović 1:6, 6:1, 6:2.

GENOVA. – A challenger 1. fordulójában: Balázs–Ymer 6:3, 7:6, Struff–Zekić 6:4, 7:6.

ALPHEN. – A challenger 1. fordulójában: P. Sousa–Krstin 6:4, 4:6, 6:2.

BALATONBOGLÁR. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Bondár–Bogdan 5:7, 6:4, 7:5, Horomacseva–Udvardy 6:4, 6:3, Arn–Juhász 7:5, 7:6, 2. forduló: Arn–Cabaj 6:1, 6:2, Bara–Bukta 6:2, 6:4, Bondár–Ponchet 4:6, 6:3, 7:5.