2024. április 26., péntek

Silling István Kárpát-medencéért életmű díjban részesült

Csaknem minden tizedik díjazott a határon túlról érkezett

Huszadik alkalommal adták át tegnap a Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Magyar Gazdaság Ünnepén Budapesten, az Országházban. A vajdasági dr. Silling István néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár a Magyar Termék Nagydíj Kárpát-medencéért életmű díját vehette át.

Silling István idén januárban, a Magyar Életfa díj átvételekor (Fotó: Gergely Árpád)

Silling István idén januárban, a Magyar Életfa díj átvételekor (Fotó: Gergely Árpád)

Negyvenhat termékcsoportban ötvennégy cég hatvannégy terméke, szolgáltatása kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíj (MTND) pályázat elismeréseit. Tavaly vált lehetővé először, hogy külhoni vállalkozások is megméressék magukat, az idén már a díjazottaink 9,3%-a határon túlról érkezett.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Magyarország legrangosabb minősítő rendszere.1998-as indulása óta évről évre bővült a pályázati lehetőségek száma. Fontosnak tartják azon természetes személyek és külhoni vállalkozások elismerését, akik tevékenységük során többszörösen bebizonyították elkötelezettségüket az anyaország és a határainkon túli területek gazdasági, kulturális tevékenységégének segítése és erősítése érdekében.

Az esemény során, a Kiírók Tanácsának tagjai által külön elismerésekben is részesülnek a legkiemelkedőbb pályázatok. Ilyen kitüntetés egyebek mellett a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű Díja, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíja és a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Életmű Díja.

A díjátadón Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke nevében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a húsz évvel ezelőtt civil kezdeményezésre indított Magyar Termék Nagydíj pályázat az ország rangos minősítő rendszerévé vált, amely segíti nemzetközi szinten is a versenyképes magyar termékek, szolgáltatások előállítását.

Az elismeréseket az Országház Felsőházi termében adták át (Fotó: MTI)

Az elismeréseket az Országház Felsőházi termében adták át (Fotó: MTI)

Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj pályázati iroda ügyvezető igazgatója a kiírók nevében hangsúlyozta, hogy a rendszer indulása, 1998 óta folyamatosan bővül a pályázati lehetőségek száma, ebben az évben 46 főcsoportban nevezhettek a vállalkozások termékekkel, szolgáltatásaikkal. A 2017-ben kitüntetettek 61 százaléka először pályázott, az új pályázók között megjelentek a szellemi szabad foglalkozású művészek, szolgáltatók, a díjazottak 9,3 százaléka határon túlról érkezett – ismertette Kiss Károlyné.

Köszöntötte a megjelenteket és tájékoztatást adott a Magyar Kormány nemzetpolitikájáról, a magyar–magyar kapcsolatok erősítéséről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. „A Magyar Termék Nagydíj két évtizedes történetének egyik legjelentősebb mérföldköve, hogy immáron a határon túli magyar közösségek vállalkozásai is pályázhatnak a rangos díjra. A díjazottak csaknem tíz százaléka erdélyi vállalkozás. Mindig hangsúlyozom, a magyar minőség nem áll meg az országhatáron, a külhonban számos olyan termék lelhető fel, amelyre mi magyarok, joggal lehetünk büszkék. A külhoni magyar vállalkozások pályázatba történő bekapcsolásával újabb lépést tettünk az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakítása felé, amely határokra való tekintet nélkül kifejezi a nemzet egységét és amely a szülőföldön való megmaradás egyik záloga. Ebben az irányban tevékenykedik a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, amelynek központi stratégiai célja továbbra is a külhoni magyar közösségek gyarapodása. Bízom benne, hogy a díjazottak száma a jövőben még növekedni fog és néhány éven belül a teljes Kárpát-medencét lefedi” – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A MTND pályázat emlékérem arany fokozatát ítélték oda Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének, a rendszer fővédnökének. Az MTND emlékdíját adták át Hegyháti Józsefnek, a műszaki tudományok kandidátusának a pályázat indításához nyújtott segítségért. Az MTND életműdíját Mészáros Antal, a húsz év alatt legtöbb pályázatot beadó Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója vette át. Sajtókövete nívódíjban részesült az MTVA hírműsorai, továbbá a TV2 Médiacsoport hírműsorai alkotói csapata, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság Gazdasági szerkesztősége. MTND Kárpát-medencéért életműdíjat kapott Silling István nyugalmazott egyetemi tanár. A MTND Kárpát-medencéért nívódíjban részesült Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) elnöke, illetve Petry Zalán Endre, a Petry Retail Kft. és a Primacom Kft. cégalapító tulajdonosa.