2024. április 26., péntek

A Podbarát is beépítik?

Egyre kevesebb Újvidéken az olyan, szabad földterület, ahol lakóépületeket építhetnének. A befektetők szerint már csupán a Podbara lehet az a városrész, amely az építkezni szándékozók számára vonzó lehet. Közel van a város központjához, amelyben a polgárok többnyire egyszintes, gyorsan lebontható, családi házakban élnek.

Újvidéken egyre kevesebb szabad, beépíthető terület marad, a befektetők most a podbarai családi házakra fenik a fogukat (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken egyre kevesebb szabad, beépíthető terület marad, a befektetők most a podbarai családi házakra fenik a fogukat (Dávid Csilla felvétele)

Az újonnan megépült sugárutak mentén lassan befejeződnek az új lakóépületek, épületblokkok körüli építkezési munkálatok, a városnak ezt a részét is már beépítették. Az egyik ilyen építészeti „remekmű” a Stražilovo és a Maksim Gorkij utca kereszteződésén épül. A befektetők szempontjából rendkívül jó helyen van, hiszen közel van a város központja és az egyetemek is csak pár percnyi gyaloglásra vannak. A modern és a hagyományos elemek kombinációjával, nagyon tetszetősre kerekedett ez az épület. A Modena gradnja tulajdonosa a Dnevnik napilapnak elmondta, hogy nagyon nagy volt az érdeklődés az új lakások iránt. Az ingatlanok négyzetmétere 1800 euróba került, és mind a 18 lakást már a megépülésük előtt megvásárolták. A lakások egy része készpénzért kelt el, a többi személy pedig hitelt vett fel. Az új lakások négyzetméteréért akár 2000 eurót is elkértek. Az ingatlanközvetítő ügynökségben elmondták, hogy egyre többen vásárolnak nagyobb lakásokat, főleg azok, akik külföldön dolgoznak. A legkeresettebbek továbbra is az 50 négyzetméterig terjedő lakások, ezek nagy része még megépítésük előtt elkel, nagy részüket hitelre vásárolják. Az egyedüli változás az ingatlanpiacon az új lakások drágulása, az utóbbi időben 15 százalékkal emelkedett az áruk.

Ivan Žarković, a Bulevar invest igazgatója elmondta, egyre kevesebb az építkezésre való földterület Újvidéken, egyedül a Podbara lehet még érdekes a befektetők számára, mert közel van a központhoz, ott többnyire még mindig családi házakban élnek az emberek. Olyan házak ezek, amelyeknek engedélyezett a lebontása, helyükre lakóépületek épülhetnek. Az utóbbi időben a Bulevar invest igazgatója szerint is több, nagyobb lakást vásárolnak. A Vasa Stajić utcában nemrég egy 350 négyzetméteres lakást adtak el, a Vasút és a Szerémségi utca kereszteződésénél épülő lakóépületben pedig az összes, 150 négyzetméternél nagyobb lakást már eladták. Az új lakások négyzetmétere 1000 és 2000 euró között alakul, és ez erősen függ a lakás minőségétől és a lokációtól.