2024. április 26., péntek

Ünnepélyes tanévkezdés Zentán

A község területén összesen százhatvan kisdiák indult első osztályba

Ünnepélyes keretek között kezdték meg a tanévet pénteken a zentai Stevan Sremac Általános Iskola elsős kisdiákjai. A Thurzó Lajos munkaegység elsőbe induló tanulóit a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat, valamint az intézmény illetékesei is köszöntötték, különféle ajándékcsomagokkal téve emlékezetesebbé számukra az első napot az iskolában.

A kisdiákoknak és szüleiknek Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője gratulált az iskolakezdés alkalmából, majd közösen átadták az elsősöknek a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat ajándékcsomagjait.

A kisdiákok nagyon megörültek az ajándékcsomagoknak (Fotó: Máriás Endre)

A kisdiákok nagyon megörültek az ajándékcsomagoknak (Fotó: Máriás Endre)

– A zentai Stevan Sremac Általános Iskolában az elsősöket hagyományosan minden évben alkalmi ünnepséggel fogadjuk, amelynek az egyik fénypontja a helyi önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékcsomagjainak átadása. A község területén sajnos némiképp csökkent az elsős tanulók száma, ez annak ellenére is látszik, hogy a diáklétszámmal kapcsolatban jelenleg rendelkezésünkre álló adatok még nem tekinthetők véglegeseknek, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján az első napokban még várhatók változások a tanulók létszámát illetően. A jelenlegi adatok szerint százhatvan elsős kisdiákra számítunk, ami kb. hússzal kevesebb a tavalyinál, és ennek következtében a Thurzó iskolában az idén eggyel kevesebb osztályt tudtunk megnyitni, mint tavaly – magyarázta Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki elmondta, az elmúlt hetek során az intézménynek szinte minden épületében végeztek kisebb felújítási munkálatokat, emellett jelenleg is folyamatban van a November 11. munkaegység tornaterme padlózatának felújítása, valamint rövidesen megkezdődik a Thurzó iskola homlokzatának a felújítása, ugyanakkor a jövőben több egyéb projektum megvalósítását is tervezik az épületek korszerűsítése érdekében.

– A zentai önkormányzat hagyományosan megpróbálja emlékezetesebbé tenni a Zenta községbeli elsős kisdiákok számára az iskolakezdést, amellett, hogy köszöntjük őket és a szüleiket, szerény ajándékcsomaggal is kedveskedünk nekik. Ezt a csomagot minden évben úgy próbáljuk meg összeállítani, hogy olyan dolgokat tartalmazzon, amelyek a hasznukra válnak, mint például a közlekedési mellény, amelyet a közlekedésben való részvételük biztonságosabbá tétele érdekében a mindennapok során is használni tudnak – emelte ki Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki a Thurzó iskola épületének felújítása kapcsán elmondta, hogy valószínűleg már a jövő héten megkezdődnek a munkálatok. Az első fázisban az épületnek a Vasút sor felőli homlokzata újul meg, ugyanakkor abban bíznak, hogy a jövőben folytathatják az épület korszerűsítését.

– A Magyar Nemzeti Tanács több éve igyekszik megkönnyíteni az iskolakezdést az elsős kisdiákok és szüleik számára. Mindez azért fontos, mert azt szeretnénk, hogy az oktatási intézményeinkben megmaradjanak a magyar tagozatok, és azokban lehetőleg ne csökkenjen a diákok létszáma. A beiskolázási csomag egy hosszas folyamat első lépése, amelynek fontos elemét képezi egyebek mellett a diákutaztatási program, az ösztöndíjprogram és számos egyéb olyan támogatási lehetőség is, amelyek a vajdasági magyar fiatalok itthon maradását és itthoni érvényesülését hivatottak elősegíteni – fejtette ki Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, aki elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács az idén Zenta község területén százhatvan, Vajdaság területén pedig összesen ezerötszáz csomagot osztott ki a magyar ajkú elsős kisdiákok számára.

– Úgy vélem, nemcsak Zenta község területére, hanem az egész tartomány területére is az a jellemző, hogy az oktatási intézmények megfelelően felkészültek a tanévkezdésre. Ebben az önkormányzatokkal és a köztársasági szervekkel karöltve a tartományi szervek is igyekeztek segítséget nyújtani számukra, elsősorban annak érdekében, hogy az intézmények épületei minél jobb állapotba kerüljenek, hiszen az elmúlt évek, évtizedek során nem az volt a jellemző, hogy az épületek felújítása elsőbbséget élvezett volna. Ez most megváltozott, aminek az eredményei már itt, Zentán is jól láthatók – hangsúlyozta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a Zenta községbeli oktatási intézmények rendre eredményesen szerepelnek az általa vezetett titkárság pályázatain. – A tartományi szervek hozzáállása egyértelmű: korszerűsíteni kell az oktatási intézményeink épületeit, egyre több eszközt irányozva elő ezen célok megvalósítására, és koordinálni kell az intézményeink tevékenységét, így indulva tovább az európai úton, hiszen az Unióból is hamarosan számon fogják kérni azt, hogy mit tettünk eddig, megfelelő környezetben tanulnak-e a diákjaink, és csak azután számíthatunk arra, hogy az európai uniós források bevonásának köszönhetően újabb lehetőségek nyíljanak meg előttünk – tette hozzá Nyilas Mihály, aki Zenta után Horgosra látogatott, ahol a helyi Kárász Karolina Általános Iskolában köszöntötte az elsős kisdiákokat.