2024. április 26., péntek

Újabb támogatás a vajdasági gazdáknak

830 hektáron válik lehetővé az öntözőrendszerek kialakítása

Nyolcvankét vajdasági termelő írt alá szerződést a Tartományi Mezőgazdasági Titkársággal pénteken Újvidéken. A gazdák ez alkalommal öntözőrendszerek kialakítására, hűtőházak felszerelésére, gyümölcs- és zöldségfeldolgozás fejlesztésére, gyógy- és fűszernövények szárító berendezésére, valamint – az idén először – a borgazdaságok és a pálinkafőzdék támogatására pályázhattak. A támogatás összértéke 100 millió dinár. Mindebből a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 61 millió dinárt biztosít. A támogatásról szóló szerződések egy részét a negyven évnél fiatalabb termelőkkel, a nők termelői tevékenységének elindítását támogató, illetve olyan gazdákkal írta alá a Titkárság, akik nehéz munkakörülmények között dolgoznak. A 82 termelőből, akik szerződést kötöttek, 50 ebbe a három kategóriába tartozik. Ők hetvenszázalékos költség-visszatérítésben részesültek a pályázat alapján. Mindez nagy előrelépést jelent az előző időszak viszonylatában, amikor a költség-visszatérítés mindössze ötvenszázalékos volt – hangsúlyozta Vuk Radojević mezőgazdasági titkár.

A törökfalusi Sóti Endre fiával, Normennel mezőgazdasággal, állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozik. Locsolórendszer kiépítésének költség-visszatérítésére pályáztak.

– Föld alatti csöpögtető rendszer kialakítása mellett döntöttünk, mivel zöldségtermesztéssel szeretnénk foglalkozni. A szárazság a mi gazdaságunkat sem kímélte. Az egyszerű kultúrák öntözés nélkül nem tarthatók fenn. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idén először megpályázzuk a mezőgazdasági titkárság támogatását – ecsetelte Sóti Endre.

A második pályázat a hűtőházak felszerelésére vonatkozik, amelyre mintegy négyszer több pénzeszközt láttak elő mint tavaly. A 48 millió dinár értékű támogatási szerződésekből a Titkárság 22 millió dinárral vesz részt. A harmadik pályázat a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás fejlesztésére, valamint a borgazdaságok és a pálinkafőzdék támogatására irányul. 30 millió dinár a szerződések összértéke. Ebből a legtöbb szerződés a bortermeléshez szükséges felszerelés beszerzésére vonatkozik – nyilatkozta Vuk Radojević.