2024. április 26., péntek

A génekbe kódolva

Huszonegy kilométeres táv bemelegítés gyanánt

Ma van Szabadka Város napja. A város lobogójának felvonását követően a képviselő-testület díszülést tart, ahol átadják a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. Ma és holnap számos kulturális, szórakoztató jellegű és sportrendezvényen vehetnek részt a szabadkaiak. A városnapi programok keretében többek között szombaton megrendezik az első szabadkai félmaratont, amelyen a több mint háromszáz futó között Kókai Mónika is részt vesz, ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Az első szabadkai félmaratonra a város központjában kerül sor (Fotó: Gergely Árpád)

Az első szabadkai félmaratonra a város központjában kerül sor (Fotó: Gergely Árpád)

Kókai Mónikát, a Pannon televízió újságíróját sokan ismerik, de nyilván nem olyan sokan tudják róla, hogy hét éve aktív futó. Az idei szabadkai első félmaratonon is részt vesz, amelyen összeköti a kellemest a hasznossal. Amíg fut, a Pannon televízió kamerája lesz ráerősítve, amely rögzíti a teljes futamot.

– Hét éve futok, mondhatni ez nálunk családi örökség. Anyu asztaliteniszezett, apu pedig tornatanárnak tanult. Gyermekkoromban igencsak gömbölyded kislány voltam, az évek múlásával rájöttem, hogy a testmozgás jó hatással van testre és lélekre egyaránt. Ami a kezdeteket illeti, a férjem egy futóversenyen hangosított, ahová én is elkísértem, itt beneveztem az öt kilométeres távra, azonnal megtetszett a futóversenyek hangulata, azóta rendszeresen futok. A sportot és a munkát össze tudom kapcsolni, ugyanis a félmaratonon a Pannon televízió kamerája segítségével fel tudom venni a teljes félmaratont, ez a dolog szépsége, hogy a munka így számomra szórakozás is – mondta Kókai Mónika.

Elárulta, hogy amikor nagyon fáradt, akkor csupán tíz kilométeres távot fut le, amikor pedig elemében van, akkor tizenöt és harmincöt kilométer közötti távolságot.

A kellemest összekötni a hasznossal – Kókai Mónika (Fotó: Gergely Árpád)

A kellemest összekötni a hasznossal – Kókai Mónika (Fotó: Gergely Árpád)

– A Palicsi út a kedvenc útvonalam, mert a Sétaerdőben egy kör egy kilométert sem tesz ki, úgy érzem magam, akár egy mókus, ott körözve. Ha nem reggeli beosztásom van a munkahelyemen, akkor leggyakrabban reggel öt-hat órakor futok, amikor még alszik a város. A reggeli futással beindul a szervezet, felpörög a napom és sokkal hatékonyabban tudom végezni a munkám. Ha sikerült társaságot toborozni, akkor este futunk. Örömömre szolgál, hogy az esti órákban egyre több futó van a Palicsi úton. A futáson kívül kerékpározom és pilátesszel is foglalkozom – hangsúlyozta beszélgetőtársam.

Kókai Mónikától az étkezéséről is érdeklődtünk, elmondta, hogy a húsok közül csirkét és halat fogyaszt, a gyümölcsök közül pedig az idénygyümölcsöket, de futás közben banánt eszik, mert az energiát ad neki.

Mónika elárulta, hogy korábban nagyon sokszor diétázott, de most szinte bármit megehet, mert lefutja a bevitt kalóriákat, és azt is megtudtuk tőle, hogy naponta három, három és fél liter vizet iszik.

– Az első szabadkai félmaraton távja huszonegy kilométer, ezt a távolságot edzésképpen gyakran lefutom. A félmaraton azoknak lesz nagy megpróbáltatás, akik először futnak ekkora távot, de három hónap alatt, aki szándékozott, felkészülhetett a félmaratonra. A futók legnagyobb ellensége a meleg, melegben nagyon nehéz futni, szombatra is meleg várható, de mivel rengeteg pozitív kisugárzású ember lesz a maratonon, valószínű, hogy nem a meleggel foglalkoznak majd a futók – mondta Kókai Mónika.

A futás bármilyen korban elkezdhető, Mónika édesanyja hatvanöt éves, napi szinten már két éve lefutja a napi tíz kilométert, és ő is benevezett az öt kilométeres távra az első szabadkai félmaratonon.