2024. április 26., péntek

Kezdődik az albérletvadászat

Újvidéken az egyetemi város környéke a legdrágább, garzonlakás 110–200 euróért bérelhető

Nyár végén egyre több egyetemista keres lakást Újvidéken. Az újságokban található apróhirdetések mellett az internet, azon belül a közösségi oldalak a lakáskeresés leginkább látogatott színterei. Sőt ilyenkor, amikor a legbőségesebb a kínálat a városban, az egyetemisták mellett minden lakásbérlés iránt érdeklődő keresésbe kezd. Nem kis gondot okoz azonban a megfelelő és legfőképpen fizethető albérlet megtalálása. A bérleti díj, a számlaköltségekkel együtt ugyanis szinte megfizethetetlen egy egyedül, átlagfizetésből élő lakos számára. Ha szerencsénk van, havonta 100 euróért kisebb garzonlakást találhatunk a város peremén. Kérdés azonban, hogy mit értünk ilyenkor a szerencse alatt, mivel az ilyen alacsony bérleti díj gyakran rengeteg hiányossággal jár. Egyes lakásokat pedig túl magasra értékelnek a tulajdonosaik. E két véglet között kell megtalálni az ideális helyet, amelynek havi bérleti díja mellett a rezsiköltségekre is futja.

A bérleti díj nagysága a lakás felszereltségétől, valamint a lokációtól függ. Az egyetemi város közelében, a Grbavica és a Limán városrészekben kiadó garzonlakások bérleti díja havonta 110 és 200 euró között mozog, a 40 négyzetméteres vagy ennél nagyobb lakások bérleti díja pedig 180 és 250 euró.

Újvidék központjában, valamint a Felszabadulás sugárút környékén átlagban 150 euró a lakások havi bérleti díja. A két- és háromszobás lakásokért a város különböző részein havonta 180 és 200 eurót kérnek a tulajdonosok. Egy háromszobás lakás bérlése, jobb városrészeken havonta akár 400 euróba is kerülhet.

Pár nappal ezelőtt lelt rá a megfelelő lakásra a két Újvidéken tanuló és dolgozó egyetemista lány. A belgrádi Tamara Marković és a szabadkai Marijana Vujović az idén már rutinosan fogott az albérlet kereséséhez.

Egyes lakásokat túl magasra értékelnek a tulajdonosaik (Fotó: Dávid Csilla)

Egyes lakásokat túl magasra értékelnek a tulajdonosaik (Fotó: Dávid Csilla)

– Valóban jelenleg nagy a lakásválaszték Újvidéken, viszont minden attól függ, hogy mennyi pénzt tud rászánni az ember, és hogy milyenek az elvárásai. Az én szempontjaim és anyagi kereteim alapján a kívánt lakást csakis úgy tudom megtalálni, ha legalább még egy lakótárssal osztom a költségeket. Az idén negyedik éve, hogy Újvidéken élek. Egyetemi tanulmányaim során minden egyes tanévben lakást váltottam, azért hogy ne fizessem a nyári hónapokban is a költségeket, hiszen abban az időszakban nem tartózkodom Újvidéken. Júniusban tehát lemondtam a lakás bérlését, szeptemberben pedig újra nekifogtam a keresésnek. Kizárólag új építésű lakást keresek, amely tágas és világos. Szintén fontos szempont, hogy a lakás ne zajos utcára nézzen, valamint hogy klímaberendezés is legyen. A legfontosabb, hogy új építésű vagy felújított legyen de mindenképpen igényes. Minden olyan városrész megfelel, ahonnan húsz percen belül az egyetemi városba vagy a város központjába tudok jutni kerékpárral. Sajnos rengeteg az olyan albérlet, amelyek rossz állapotban vannak, mégis sok pénzért szeretnék őket kiadni. Nem is a pénz a legfőbb probléma, hanem maga a tény, hogy az emberek többsége kénytelen elfogadni az ilyen ajánlatokat, mert sajnos nincsenek jobbak. Gyakran előfordul, hogy olyan lakásokat kínálnak kiadásra, amelyekben csótányok élősködnek vagy rossz a ventiláció. Az is problémát jelent, hogy sokszor nehéz jó viszonyt kialakítani a tulajdonossal, nem könnyű egyezségre jutni abban az esetben, amikor valamit változtatni szeretnénk a lakásban – mondja Tamara Marković.

Marijana Vujović hat éve bérel lakást Újvidéken.

– Gyorsan kiadják a lakásokat, többször hívtam sorban a telefonszámokat, de már mindet kiadták. Úgy gondolom, hogy a lakásnál, amelyet az idén találtunk, a minőség és a bérleti díj reális viszonyban van. Különféle lakást béreltem mindeddig városszerte, egy rövid ideig pedig az egyetemista kollégiumban laktam. A megfelelő lakás kiválasztásánál fontosnak tartom, hogy új épületben legyen, mert az a tapasztalatom, hogy a régi tömbházakban gyakori lakók a csótányok. Egyetemista éveim alatt fontos volt, hogy a lakás teljesen felszerelt, berendezett legyen. Jelenleg félig berendezett albérlet után kutattam, amelyben van hűtőszekrény, mosógép és tűzhely. Különösen fontos szempont, hogy megfelelő lokáción legyen a lakás. Sokkal több mindent el tudok intézni, és jobban be tudom osztani az időmet, ha a munkahelyem és az edzőterem, ahová járok, közel van egymáshoz.

Ami szerintem probléma, az a tulajdonosok passzivitása, vagyis ha valami elromlik a lakásban és ki kell cserélni, meg kell javítani, nem viszonyulnak megfelelőképpen a problémához – számolt be tapasztalatairól Marijana Vujović.

Szecsei Szabolcs csaknem nyolc éve albérlő Újvidéken, ez alatt az idő alatt több mint tíz különböző lakásban élt.

– Némiképp nehézkes a lakásvadászat, résen kell lenni, a nyáron a legideálisabb átlapozni az apróhirdetéseket. Minden városrészen megvannak az átlagos árak, viszont egyetemisták hiányában nyáron valamennyivel olcsóbban is meg lehet úszni a bérlést, a gazdák pedig év közben nem igazán növelik az összeget, hacsak a rezsikiadásokat nem számolják bele. Ha az ember spórolni szeretne, egy kis garzonban, egy nyugodtabb városrészen, relatív olcsón is meg lehet oldani a lakásbérlést, viszont lakótárssal egy nagyobb ingatlan sem kerül sokkal többe. Ez jó tud lenni, ha az ember a párjával él, aki szintén munkaviszonyban van, de harminc felé már nem biztos, hogy az egyetemi haverokkal kíván lakni. Kezdetben nem igazán voltak kritériumok a lakáskereséskor, az egyetemi évek alatt inkább a társaságra fektettük a hangsúlyt, nem pedig a kényelemre – sokszor vesztünkre. Ma már más a helyzet, olyan dolgokat is szem előtt tartunk, hogy mennyire zajos, illetve forgalmas a környék, milyen messze van a munkahelytől. Számomra már többet ér, ha a lakás kicsit messzebb van a belvárosi forgatagtól és csendesebb a környék – ecsetelte tapasztalatait Szecsei Szabolcs.