2024. április 26., péntek

Nyolcvanmillió dinár Kispiacra

A Prosperitati pályázatán 130 nyertes kispiaci pályázó – Indul az újabb pályázati ciklus

Vasárnap a kispiaci vásáron bemutatták azokat a mezőgazdasági gépeket, traktorokat és kapcsolható eszközöket, amelyeket a helybeli és környékbeli gazdák a Prosperitati Alapítvány támogatásával vásároltak meg. A vásári sokadalmat és gépkiállítást meglátogatta Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője:

Juhász Bálint a kispiaci gépbemutatón a nyertes pályázókkal és gépforgalmazókkal (Gergely József felvétele)

Juhász Bálint a kispiaci gépbemutatón a nyertes pályázókkal és gépforgalmazókkal (Gergely József felvétele)

– A kispiacihoz hasonló gépbemutató rendezvényből már mintegy két tucat volt Vajdaság-szerte, és ez látványosan igazolja a Prosperitati-pályázatok sikeres ciklusait. A magyar kormány gazdaságélénkítő támogatásának köszönhetően már hétezer sikeres pályázaton vagyunk túl. Jó látni a sok új gépet, van miért dolgozni, és a munkánknak megvan a kézzelfogható eredménye. Mindez a közösségünk erejéről, önszerveződéséről tanúskodik.

A Prosperitati pályázatain tíz pályázóból kilenc sikeres, tehát nyertesként kerül ki. Azt szoktuk mondani, a Prosperitatinál kétfajta pályázó van, az egyik, aki már nyert, a másik pedig, aki nyerni fog. A pályázatainkon Kispiac az egyik legsikeresebb magyar többségű település, egy híján 130 nyertes pályázóval büszkélkedhet, pénzben kifejezve 80 millió dinárt jelent az itteni magyarság számára. Tehát továbbra is érdemes figyelni a pályázatainkat, és további pályázásra szeretném buzdítani a dolgozni, helyben boldogulni akarókat. Vajdaság-szerte mintegy ezer termelőnél jártunk, és szinte kivétel nélkül mindannyian célszerűen használták fel a megnyert támogatásokat.

Gyakorlatilag minden, vajdasági magyarok által is lakott településen vannak sikeres pályázatok, ami a lakosság számarányának az összetételében változik. Összesen 140 vajdasági településről vannak sikeres pályázóink. Fontos, hogy minden helységbe eljussunk, a szigetmagyarság is pályázzon, és minden szülőföldjén maradó, megkapaszkodni akaró magyar embernek segítsünk. Hamarosan újabb pályázati ciklust nyitunk, lehet majd pályázni, lehet házat, földet vásárolni, és az eddig le nem fedett, közepes méretű mezőgazdasági és nem mezőgazdasági projektumokra is lehet pályázni.

Szeptember elején indul egy újabb pályázási ciklus, a kiírásban a mezőgazdasági termelőket célozzuk meg. Már egy hét múlva, szeptember 4-én, megjelenik a Prosperitati új pályázata. Az újabb pályázati kiírás ház- és földvásárlásra vonatkozik, valamint a közepes léptékű, 50 és félmillió euró értékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések kedvező hitelkonstrukcióira lehet pályázni november végéig.

Őszre azt tervezzük, hogy a nagyléptékű fejlesztésekben az integrátori szerepkörre kiválasztott cégekkel együttműködve az ő igényeikhez igazítva a kis termelőket fogjuk táncba hívni és pályázatot kiírni a számukra, hogy olyan mennyiségben és minőségben tudjanak előállítani elsődleges mezőgazdasági termékeket, nyersanyagot, amelyeket az integrátorok minőségi végtermékké dolgoznak fel – mondta Juhász Bálint.