2024. május 5., vasárnap
KÉZILABDA – VII. OTP BAKN KANIZSA-KUPA

Címet védtek a szegediek

Magyarkanizsán a MOL-Pick Szeged győzelmével befejeződött a VII. OTP Bank Kanizsa-kupa nemzetközi kézilabda torna, amelyen hivatalosan hat csapat vett részt, egy pedig csak felkészülési mérkőzést játszott.

Véleményem szerint az elmúlt hét év alatt nagy előrelépést tettünk a torna színvonalának emelésén, amelyen sportszerű és remek mérkőzéseknek voltunk szemtanúi. A tornán részt vettek régi csapatok, akik már többször játszottak nálunk, így a belgrádi Partizan, amely mind a hét tornánkon pályára lépett. Az idén sikerült egy skandináv csapatot is elhoznunk, mégpedig a többszörös svéd bajnok Kristianstad Bajnokok-ligája főtáblás csapatát. A Kristianstad egy új színfoltként jelent meg a tornán, mivel az északiak másfajta stílusban játszanak, mint a kontinens más részéről érkező csapatok. Szeretném megköszönni a magyarkanizsai és a környékbeli szurkolóknak, hogy kilátogattak a mérkőzésekre és sportszerű szurkolásukkal biztatták a csapatokat. Külön kiemelendő a szegedi szurkolók részvétele a mérkőzéseken, akik sportszerű szurkolásukkal kiváló hangulatot teremtettek a sportcsarnokban. A főtorna keretén belül megrendeztük az utánpótlás csapatok versenyét, amelyen szép számú gyerek vett részt. Meg kell még említeni, hogy az idén több korosztályos csapat és válogatott edzett és készült a versenyekre Magyarkanizsán, többek között az országos kadét lánycsapat, a MOL-Pick Szeged és a Veszprém két-két utánpótlás csapata. Több csapat már jelezte a részvételi szándékát a jövő évi tornára, amelyet igyekszünk legalább ilyen, vagy még magasabb szintre emelni azzal, hogy újabb más országbeli csapatot is megpróbálunk elhívni a tornánkra. Már régóta tervezzük egy németországi csapat meghívását, de mivel Németországban előbb kezdődik a bajnoki idény mint nálunk, illetve a hozzánk közeli országokban, így nem tudjuk összehangolni a torna időpontját, hogy mindenkinek megfeleljen. Ha előbbi dátumra hozzuk a torna időpontját, akkor az a szomszédos országbeli csapatoknak nem megfelelő, mivel a felkészülés elején tartanak és egy németországi csapattal akkor még nem tudják felvenni a versenyt. Mi már készülünk a jövő évi tornára, aminek a megszervezése egy hosszú munkafolyamat, amelyre minden sportszerető érdeklődőt és szurkolót szívélyesen várunk, aki szereti a kézilabda sportot – mondta Dukai Ferenc, a szervező bizottság elnöke.

A döntőt egyébként a Kristianstad kezdte jobban, a Szeged csak a 9. percben egyenlített, de innentől átvette az kezdeményezést és három gólos előnnyel nyerte meg az első félidőt. A második játékrészben egyenrangú csapatok harcát látta a közönség, amelyben az alföldiek megtartották előnyüket és megérdemelten nyertek. A legeredményesebb góldobó Rodrigez és Nikea volt 6-6 góllal.

A bronzmérkőzés első félidejében jobban kezdett és vezetett a Nexe, de a 19. percben egyenlített a Székelyudvarhely, majd kétgólos előnnyel nyerte az első félidőt. A második félidőben már az erdélyi csapat dominált, állandóan vezetett és végül szoros küzdelemben győzött. Legeredményesebb góldobók: Buvnić 7, illetve Mihalcea 8 góllal.

Az 5. helyért folytatott meccsen a Partizan kezdett jobban, de a hajrában jobban összpontosító Bursa két gólos előnyt szerzett. A második félidőben váltakozva vezettek a csapatok és a rendes játékidőben döntetlen eredmény született. Ezután következtek a hétméteresek, amelyekben a Nilüfer volt eredményesebb és minimális 5:4-re győzött. A legtöbb gólt Stevanović (8), illetve Barros (9) dobta.

Az 5. helyért: Partizan–Bursa Nilüfer 26:26 (11:13), hétméteresekkel 30:31. A 3. helyért: Nexe–Székelyudvarhely 31:33 (15:17). A döntő: MOL-Pick Szeged–Kristianstad 31:28 (17:14).

A torna legeredményesebb góllövője Andrei Mihalcea (Székelyudvarhely) 19 góllal. A legjobb kapus Kristian Pilipović (Nexe). A legjobb játékos Albin Lagergren (Kristianstad).