2024. április 26., péntek

A világ tíz éve táncol Zenta főterén

Paraguay, Lettország és Honduras táncosai voltak a Táncpanoráma vendégei
Paraguay tánccsoportja teljesen elbűvölte a zentai közönséget (Fotó: Horváth Zsolt)

Paraguay tánccsoportja teljesen elbűvölte a zentai közönséget (Fotó: Horváth Zsolt)

Az előző évekhez hasonlóan az idén is rendkívül látványos és hangulatos tánckavalkádnak lehettek szemtanúi mindazok, akik csütörtökön este megtekintették az Interetno Fesztivál keretében Zenta főterén lezajlott Táncpanorámát, mely sorrendben már a tizedik volt. A világ különböző országainak néptáncaiból, népszokásaiból ízelítőt nyújtó táncünnepély keretében az elmúlt egy évtized alatt mintegy húsz ország néptánccsoportja lépett fel, amelyek fellépésükkel minden évben elkápráztatták a közönséget. Az idei, jubiláris rendezvényt Ceglédi Rudolf, a község polgármestere nyitotta meg, aki a téren igencsak szép számban jelenlévő zentaiakat üdvözölve többek között elmondta, hogy a Táncpanoráma az évek folyamán a község közkedvelt és egyik legmeghatározóbb kulturális eseményévé nőtte ki magát, s ez a műsor a hagyományokra épült, amelyeknek a megőrzését minden nép a szívügyének tartja. 

Az esemény a kora esti órákban gólyalábas bohócok fellépésével kezdődött. A bohócok a város Főterén különböző mókás játékokkal szórakoztatták a legkisebbeket, de a kilátogató felnőttek és a gyermekek szüleik arcára is mosolyt csaltak. Egyedül talán az róható fel a szervezőknek, hogy a bohócok érkezését senki sem jelentette be, így a gyerekek közül többen is késve kapcsolódtak be a mókázásukba. 

Maga a tánckavalkád a jubileum alkalmából ünnepi felvonulással kezdődött, majd a hagyományokhoz híven a helybéli Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermeknéptánccsoportja és a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ néptánccsoportja lépett színpadra, majd Sőregi Anna népdalénekes varázsolta el a jelenlévőket a pacsirtahangjával. 

A Táncpanoráma nemzetközi fellépői közül elsőként a Paraguayt képviselő néptánccsoport összeállítását, illetve a táncosokat kísérő szimpatikus gitáros duó produkcióját tekinthette/hallgathatta meg a közönség. A távoli dél-amerikai ország hagyományos táncait az 

Elenco Folclorico táncegyüttes mutatta be. Az ország hírnevét 2010 óta számos nemzetközi fesztiválon öregbítő táncegyüttes az ország különböző területeinek sajátos tradícióit és szokásait bemutató fellépésével teljesen elbűvölte a közönséget, s felforrósította az egyébként hűvös éjszakát. 

A „papagájok vízéről” (az ország indián elnevezése – a szerző megjegyzése) érkező táncosok után Európa, pontosabban Lettország képviselői léptek a színpadra. 

A Pļaviņas kerületi kulturális központ ifjúsági tánccsoportja, a Daugaviņa repertoárján lett néptáncok álltak, amelyeket érdekes, s nem utolsósorban modern elemekkel és eredeti koreográfiával „vadítottak meg”. E sorok írója is elismeréssel emelte meg előttük nem létező kalapját, amikor rögtön a fellépésük elején folkmetálos zenei elemekre épülő melódiákra kezdték ropni a táncaikat, de a produkciójukat kísérő lett népzenét az egyik pillanatban modern elektronikus tánczenei elemekkel is megfűszerezték, teljes mértékben igazolva Ineta Reitere-t, a táncegyüttes vezetőjét, aki az ifjúsági tánccsoport produkcióit az Interetno honlapján a következőképpen jellemezte: „Kecses, elegáns, temperamentumos lépések, amelyek olyan könyörtelenek, mint a Daugava patak.” 

Az idei Táncpanoráma utolsó fellépője a közép-amerikai Hondurast képviselő Zorzales de Sula (Sulai-i rigók) kulturális társulat volt. Igencsak látványos és pergős produkcióján keresztül a zentaiak is betekintést nyerhettek a maják leszármazottjainak identitásába, zenéjébe és táncába. A táncegyüttesről mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy az V. Néptánc-Világversenyen részt vett hatvan ország közül a legjobb tíz között szerepelt.