2024. május 8., szerda
XXX. RÖPLABDA EB, LENGYELORSZÁG

A 11. érmet célozták meg

Az 1995-ös görögországi Eb óta Szerbia a második legsikeresebb ország a férfi röplabda Eb-ken. Ebben az időszakban Szerbia válogatottja a 11 Eb-n csak háromszor maradt le a dobogóról, közben 8 érmet, két aranyat, egy ezüstöt és öt bronzot nyert. Csupán az olaszok voltak sikeresebbek 4, 3, 2-es mérleggel. Ha hozzáadjuk a volt Jugoszlávia két korábbi bronzérmét is, az összteljesítmény tíz trófea, vagyis a ma Lengyelországban kezdődő kontinensbajnokságon Nikola Grbić kapitány serege a 11. érmet célozza meg.

A mai rajton a vendéglátó Lengyelország az ellenfél, a meccs érdekessége, hogy 20.30 órai kezdettel a 65 ezres férőhelyű focistadionban felállított alkalmi pályán rendezik meg. A csoportban van még Észtország és Finnország. Előbbi szombaton, utóbbi hétfőn lesz a rivális.

A csoportok bajnokai egyenes ágon jutnak a negyeddöntőbe, a 2. és 3. helyezettek pedig a nyolcaddöntőben próbálkoznak. A szerbek csoportjának 2. és 3. helyezettje a nyolcaddöntőben a C jelzésű kvartett továbbjutóival mérkőznek, amelyben Oroszország, Bulgária, Szlovénia és Spanyolország kapott helyet. A B csoportban Olaszország, Csehország, Németország és Szlovákia, a D csoportban pedig a címvédő Franciaország, Hollandia, Törökország és Belgium selejtez a továbbjutásért.

Két éve az olasz és bolgár közös rendezésű Eb-n Franciaország, Szlovénia és Olaszország csapatai álltak a dobogón, Szerbia pedig 7. volt.