2024. április 25., csütörtök

Megoldódik az oromhegyesi iskola gondja

Oromra utaztatják a gyerekeket

Június elején, néhány nappal a tanév vége előtt, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola épületében csőtörés történt és olyan maradandó károsodásokat okozott, hogy emiatt lehetetlenné vált az oktatás. Mivel életveszélyessé vált az épület, a diákokat a fennmaradt pár napban Oromra, a testvériskolába utaztatták, hogy ott fejezzék be a tanévet. A nyár folyamán az iskola vezetői, de a község elöljárói és a tartományi kormány is azon munkálkodott, hogy megtalálja a lehető legjobb megoldást, a probléma kiküszöbölésére. Hogy mire jutottak, arról Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, Fejsztámer Róbertet, Magyarkanizsa polgármesterét és Vajda Attilát, az iskola igazgatóját kérdeztük.

– Iskolánk dolgozói teljes erőbevetéssel elkezdték a szervezkedést a szeptember 1-jei tanévkezdésre. Ahogy megígértük, az oromhegyesi épület rendbetétele folyamatban van, elindították a közbeszerzést, amíg nem lesz biztonságos az ott-tartózkodás, addig a diákjainkat utaztatni fogjuk az oromi épületbe. A tanulók számára két váltást szervezünk az elkövetkezőkben. A felsősök a délelőtti órákban, az alsósok a délutáni váltásban tanulnak majd. Az önkormányzat jóváhagyta, hogy a gyerekek autóbusszal utazzanak a mintegy tizenhat kilométeres távon. A szolgáltatást az Enka Putnički nyújtja majd. A szülők megnyugtatására el kell mondanom, természetesen pedagógusi kísérettel indulnak útjukra a buszok – mondta Vajda Attila.

Százhúsz diák utaztatásáról van szó, akik mindaddig kényszerülnek Oromra járni iskolába, amíg nem biztosítják a kellő feltételeket Oromhegyesen. A kritikus épületben lebontották a veszélyes részeket, hogy tudjanak közlekedni a mérnökök és a földmérők, akik elvégezték az elsődleges méréseket az iskolában. Az igazgató elmondása szerint az iskola nem mozdult el, fel lehet építeni, és reményeik szerint ebben a tanévben visszatérnek Oromhegyesre a tanulók.

Természetesen a községi önkormányzatot sem hagyhatta hidegen az oromhegyesi iskola sorsa. Fejsztámer Róbert szerint fontos megcáfolni a mendemondákat, hogy le kell bontani az oromhegyesi épületet, hiszen renoválják és teljes biztonságban járhatnak majd oda a gyerekek, amint befejeződnek a munkálatok.

– A tervdokumentációt elkészítették a szakemberek, majd a tartományi kormányhoz fordultunk segítségért, amit meg is ítéltek, ugyanis 24,5 millió dinárt biztosítottak a munkálatokhoz, a községi önkormányzat pedig a költségvetésből 7 millióval tud hozzájárulni az oromhegyesi iskola megfelelő működéséhez – mondta Fejsztámer.

A szerződés megkötése szeptember közepén várható, így a polgármester szerint a második félévet már a megszokott helyükön kezdhetik az oromhegyesi diákok. Ennek a reményének adott hangot Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is.

– Olyan rendkívüli helyzetről van szó, amikor a tartományi kormánynak lépnie kellett, és jelentős támogatást nyújtania, hogy megoldjuk a helyzetet. Arra törekszünk, hogy minél gyorsabban a dolog végére járjunk.

Az alelnök azt is elárulta lapunknak, hogy Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke hamarosan személyesen is megtekinti a munkálatokat.

A szülők megnyugtatására és tájékoztatására kedden este Oromhegyesen lakossági fórumot is tartottak, ezen mindenkit biztosítottak afelől, hogy a gyerekeknek csak ebben az átmeneti időszakban kell utazniuk, a probléma hamarosan megoldódik, így a második félévet már a megszokott környezetben kezdhetik, és ami a legfontosabb: biztonságos iskolaépületben.