2024. április 26., péntek

Lelőtték a barcelonai merénylőt

Lelőtték a barcelonai merénylet elkövetésével gyanúsított, múlt csütörtök óta szökésben lévő 22 éves Junesz Abujakobot. A spanyol rendőrség megerősítette a hírt.

A spanyol rendőrség korábban arról adott hírt, hogy egy asszony bejelentése után rendőri akció volt folyamatban a katalán nagyvároshoz közeli Subirats településen. Ott egy robbanómellényes férfit lőttek le, valószínűleg ő lehetett a barcelonai támadó.

Korábban a katalán kormány megerősítette, hogy 15-re nőtt a spanyol terrortámadások halálos áldozatainak száma. Hivatalos források szerint mind a 15 áldozatot azonosították.

A támadót egy videófelvétel is rögzítette, melyeken tisztán látszik, hogy Barcelona óvárosában futva tűnik el a hatóságok elől.

Múlt csütörtökön egy furgonnal a járókelők közé hajtott Barcelona egyik legnépszerűbb turista látványosságán, a Las Ramblas sugárúton. 13 embert ölt meg, több mint százat megsebesített, köztük egy magyar nő is kisebb sérüléseket szenvedett. A támadás után futva menekült a helyszínről, ezt rögzítették a térfigyelő kamerák is. Nem messze elrabolt egy autót, amelynek a vezetőjét leszúrta. Ő volt a barcelonai támadás 14-ik halálos áldozata.

A barcelonai akcióval egy időben egy másik, hasonló terrorakció is egy emberéletet követelt Cambrils-ban. Ott is az emberek közé hajtottak egy autóval. Így lett a két merénylet áldozatainak száma 15.