2024. április 26., péntek

Húsz százalékos a szárazság okozta terméskiesés

A kukoricatermés fele annyi lesz mint a tavalyi rekordtermés volt

Értékben egymilliárd euróval kevesebb, mennyiségben pedig húsz százalékkal kisebb lesz az idei mezőgazdasági termés – mondta Miladin Ševarlić agrárközgazdász. A kukoricából fele annyi fog teremni, mint tavaly. Az ezek alapján mérhető bevételkiesés 544 millió euró.

– A szóját illetően idén szintén fele annyi mennyiségű termésre számíthatunk a tavalyihoz képest. Ez 118 millió euróval kisebb bevételt jelent. A veszteség mértékében a harmadik helyen a málna áll. A málnatermelőknek, az időjárási csapások és az alacsony árak miatt, mintegy 55 millió euró értékű veszteséggel kell számolniuk – ecsetelte Ševarlić.

Az agrárközgazdász elmondta, a burgonyatermés – az előző évi, meglehetősen jó hozamhoz képest – idén jelentősen kisebb lesz. A kiesés mintegy 47 millió eurót tesz ki. Hozzátette, a napraforgó termesztésben a kisebb terméseredmény miatt mintegy 41 millió euró veszik el, az almatermelésben mintegy 32 millió, a szilva- 23 millió, a cukorrépa- 19 millió, a szőlő- 18 millió, a körtetermesztés pedig 17 millió euróval károsul.

MEGSÍNYLI AZ ÁLLATÁLLOMÁNY IS

– Az idei mezőgazdasági kár nagyobb mértékű a 2012-es évi veszteségnél. Hivatalos adatok hiányában azonban nem lehet meghatározni azt, hogy pontosan mennyivel károsul az ország. Amennyiben az mezőgazdasági kultúrát megfelelőképpen kezelnék, lehetővé válna az akár háromszor, négyszer nagyobb kivitel megvalósítása – hangsúlyozta Ševarlić.

A becslés szerint a napraforgót az időjárás miatt átlagosan 15 százalékos veszteség érte (Fotó: Ótos András)

A becslés szerint a napraforgót az időjárás miatt átlagosan 15 százalékos veszteség érte (Fotó: Ótos András)

Hozzátette, az alapvető mezőgazdasági kultúrák alacsony hozzájárulása katasztrofális hatással lesz az állatállományra. A tenyésztők ugyanis a növekvő árak miatt, kénytelenek lesznek eladni jószágaikat.

Az alacsony vásárlóerő és a behozatal révén a gyümölcs és a zöldségfélék ára viszont, az agrárközgazdász szerint, nem fog jelentősen növekedni. A szárazság következményei jövőre lesznek kifejezettek a gyümölcstermesztés területét illetően, a rügyek ugyanis megsérültek a vízhiány következtében.

3,5 MILLIÓ TONNÁVAL KEVESEBB KUKORICA

Idén 3,5 millió tonnával vagyis 525 millió euróval kisebb lesz a kukoricatermés – jelentette be Vukosav Saković a Köztársasági Gabonaalap igazgatója.

A tavalyi, rekordmennyiségű, nyolc millió tonna kukoricatermés helyett idén 4,5 millió tonna várható.

Az értékelések szerint Szerbia a 2016-os évben a kivitel révén, 2,5 millió tonna kukoricán, 350 millió euró bevételhez jutott, a búza kivitelén pedig mintegy 170 millió euróhoz.

– Az alacsony termés ellenére idén is lesz kivitelre szánt mezőgazdasági termék. Mindez azonban a világpiaci áraktól függően alakul – hangsúlyozta Saković.

Az átmeneti kukoricakészlet 1,2 millió tonna. Szerbia az idei terméshozam mennyiségével okosan kell hogy gazdálkodjon. Összesen 5,7 millió tonna áll rendelkezésre. A hazai szükségletre, a sörfeldolgozáshoz és -gyártáshoz szükséges mennyiséggel együtt mintegy 4,4 millió tonna szükséges – mondta a gabona alap igazgatója.

A SZÁRAZSÁG LOKÁLIS JELLEGŰ

A kivitelt illetően Saković elmondta azt is, hogy a szárazság amely miatt Szerbia bizonytalan kilátások elé néz, lokális jellegű. Európa és a világ nem károsult oly jelentős mértékben mint hazánk. Az alapvető mezőgazdasági termékek ára tehát nem fog lényegesen növekedni.

A kukorica kiviteli árára – az igazgató szerint – az állam politikája fog leginkább kihatni. Amennyiben a hazai árak magasra szöknének, az állam csökkentheti a vámot.

A 2016-os évben 160 ezer tonna napraforgót exportáltak mintegy 55 millió euró értékben. Saković értékelése szerint a napraforgót az idei időjárás miatt 15 százalékos veszteség érte. A termés mennyisége azonban megközelítőleg eléri a tavalyi hozamot, ugyanis idén többet ültettek el.