2024. április 26., péntek

Egymás támogatása nélkül nem tudunk előrelépni

Kenyérszentelő és testvér-települési találkozó volt Tornyoson

Szent-István napja alkalmából az idén két napon keresztül ünnepeltek a Zenta községhez tartozó településen. A hagyományos kenyérszentelő ünnepség keretében ugyanis Tornyos testvértelepüléseinek a találkozóját is megrendezték, amelyen egy együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak Dunaszentgyörgy, Gelence és a házigazda település elöljárói. Az összejövetelen elsőként Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere és Cipó Igor, Tornyos Helyi Közösség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Ceglédi a települések képviselőinek köszöntője után augusztus 20-a, nemzeti ünnepünk jelentőségét ecsetelte, s többek között kiemelte, hogy Szent István-napja mindenekelőtt a dönteni tudásról, a béketeremtésről, a keresztény Európához való tartozásról, a megújulásról szól, közösségünk s minden magyar ember ünnepe, éljen ő a világ bármely táján.

– Mert az államot mi alkotjuk és építjük, és rajtunk egyéneken és a közösségen múlik, hogy milyen világot teremtünk magunknak – hangsúlyozta, és hozzáfűzte, hogy jól meg kell gondolni azt, hogy a megoldásokat keressük, vagy pedig a széthúzást szítjuk – hangsúlyozta a polgármester, és hozzátette azt is, hogy minden cselekedetünkkel vagy építjük, vagy pedig bontjuk annak a közösségnek a házát, amelyben lakunk.

(Horváth Zsolt felvétele)

(Horváth Zsolt felvétele)

– Ezért is nagyon fontos, hogy ünnepeink alkalmával is felhívjuk a figyelmet arra, hogy egymás támogatása nélkül nem tudunk előrelépni. Szükségünk van egymásra és az egymás iránti jóakaratunkra, ahhoz, hogy az ünnep emlékezetes és örömteli lehessen – ecsetelte a polgármester. Dunaszentgyörgy képviseletében Hence Sándor szólt a jelenlévőkhöz és kiemelte, remélik, hogy jelenlétükkel a vajdasági magyarságban erősítik azt az identitás- és öntudatot, és szerény lehetőségeikhez képest igyekeznek mindent megtenni, hogy a vajdasági magyarok is boldog életet élhessenek. Az erdélyi Gelencét Fehér István, a település polgármesterének a tanácsadója képviselte, aki úgyszintén köszöntötte az egybegyűlteket. Cipó Igor, a tornyosi helyi közösség elnöke a jelenlévőknek elmondta, hogy a helybéli Szent István-napi rendezvénysorozat az idén a testvértelepülésekkel való további kapcsolatok építésének az ünnepe is, és minden olyan személynek köszönetet mondott, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvénysorozat sikeréhez.

A nagyszabású ünnepség első napjának a délutánján a különböző ínyencfalatok amatőr készítői versenyeztek egymással. A versenyben 35 csapat mérte össze kulináris tudását, de a nap folyamán pálinkaversenyt és darázsfészeksütő versenyt is rendeztek. A helybéli Ady Endre Művelődési Egyesület úgyszintén szombaton rendezte meg hagyományos népzenei találkozóját is, az est folyamán pedig elsőként a középkorúak ropták a táncot Kiss János Manó retródiszkójában, az ezt követő TIK-partin pedig a fiatalok buliztak egészen a hajnali órákig.

A vasárnap délelőtt megrendezett felvonulás után az ünnepi szentmise keretében szentelték meg az új kenyeret, majd a művelődési ház udvarában délutáni szórakoztató műsor vette kezdetét. Délután tartották meg Matykó Árpád tornyosi helytörténeti kutató Az a falu nagy volt című könyvének a bemutatóját, majd az ünnepi művelődési programot is. Az est folyamán a Tornyosi Zsiványok muzsikájára rophatták a táncot a vendégek, kilenc órakor pedig Auth Csilla magyarországi énekesnő lépett fel a rendezvénysorozat színpadán. A kétnapos rendezvénysorozatot utcabál zárta.