2024. május 2., csütörtök

A Tarcal-hegységig lovagolnak

Adáról 13 lovas vág neki a csaknem háromszáz kilométeres VIII. Vajdasági Lovastúrának

Az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület a lovaglás népszerűsítése céljából hétfőtől nyolcadik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Lovastúrát, amelyen a tartomány déli részét lovagolják be a Tarcal-hegységig (Fruška goráig). A hétfőn reggel Adáról, a Gyarmat-istállóból rajtoló lovastúrán 13 lovas vesz részt, nők és férfiak, fiatalok és idősebbek, akik hét nap alatt csaknem háromszáz kilométeres távot lovagolnak végig Gyarmat István túravezető irányításával.

– Vajdaság északi és középső részét teljesen bejártuk, egyedül még a déli részén nem voltunk. Tavaly a fiatalok megkértek bennünket, hogy egyszer lovagoljunk már el a Tarcal-hegységig. Eleget tettünk a kérésüknek, és így terveztük az útvonalat – magyarázta Illés Ferenc, az egyesület elnöke, a túra résztvevője. – A túra hétnapos lesz, és valamennyivel rövidebb, mint az előzőek, hiszen megközelítőleg 300 kilométert lovagolunk. A konkrét célunk, hogy ellovagolunk Futakig, ahol sétálunk egyet a Duna-parti erdőben és megnézzük a begecsi kompot. Ha úgy adódik, akkor komppal átkelünk Szerémségbe, utána fordulunk vissza Pirosra, majd észak felé tartunk. A lovaglás népszerűsítése mellett az idén a túra külön célja, hogy fiatal csikósaink, ifj. Gyarmat István és Kubik Patrik bemutassák mindenhol a helybelieknek a Vajdaságban egyedülálló csikós produkciójukat – közölte az egyesület elnöke.

A lovastúra résztvevői hétfőn Adáról indulnak, majd este Bácsföldváron a Gucunski családnál éjszakáznak. Kedden Temerinben a Pásztor család látja vendégül a túrázókat, szerdán Futakon pedig a Mezőgazdasági Középiskola Vera Nikolić tanárnő segítségével. Csütörtökön Piroson szállnak meg Nagy Lászlónál és Gyülvészi Gézánál, pénteken Szenttamáson a Paroški családnál. Szomton Pecesoron éjszakáznak Varga Sándornál és Losonc Róbertnél, majd vasárnap érnek ismét Adára. A lovastúra résztvevői: Illés Ferenc, Gyarmat István, ifj. Gyarmat István, Barát Valentina, Vikor Lajos, Bajúsz Erzsébet (Ada), Kubik Patrik (Topolya), Huzsvár Kálmán (Martonos), Cékus Lenke (Kishegyes), Maróti Márk (Padé), Szirák Ágnes (Gunaras), Lajkó Flórián (Kavilló) és Mészáros Katalin (Bajsa).

Gyarmat István túravezető elmondta, hogy a résztvevők többsége gyakorlott lovas, és szerinte nem lesz nehéz levezetni a túrát. A lovasok fele fiatal, főként 16-17 éves, a másik fele az idősebb korosztályhoz tartozik, akik saját vagy tőle bérelt lovakon túráznak.

– Javarészt közúton megyünk, és figyelni kell a lovak irányítására a forgalomban, de a földes úton szabadabban lovagolhatunk. A megállóhelyeket az idén is ismeretségen keresztül választottuk ki, és mindenhol szívesen fogadtak bennünket. Előtte Illés Ferenccel autóval körbejártuk és megnéztük a helyszíneket. A távokat úgy alakítottuk ki, hogy ne legyen nehéz a lovasoknak és a lovaknak. Naponta általában 35 kilométert lovagolunk, a leghosszabb táv 40 kilométeres lesz. A lovakat éjszakára nem hagyjuk magukra, mert csak idegen helyen leszünk, ezért körülöttük éjszakázunk sátorban, szalmabálán vagy a fűben. A célunk az, hogy mindenki teljesítse a túrát, ami nagy kihívás, mert naponta lóra ülni, megviseli testileg és lelkileg az embert – mondta Gyarmat István.