2024. április 26., péntek

Tüsszögés, szemviszketés… támad a parlagfű!

Egyre többen panaszkodnak a parlagfű okozta allergiás tünetekre Újvidéken, a gyomnövény rendkívül gyorsan terjed, és nagyon nehéz kiirtani.

A parlagfüvet a kaszálás mellett vegyszeres úton is irtják, számottevő eredményt azonban csak több vegyi anyagegyüttes alkalmazásával lehet elérni.

Nyárutón egyre többen kezdenek el tüsszögni, berekednek, viszket a szemük, és sokan nem értik, mi okozza ezt a kellemetlenséget… pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy senki sem állhat ellen a parlagfű pollenbombáinak (Dávid Csilla felvétele)

Nyárutón egyre többen kezdenek el tüsszögni, berekednek, viszket a szemük, és sokan nem értik, mi okozza ezt a kellemetlenséget… pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy senki sem állhat ellen a parlagfű pollenbombáinak (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Kertészet Közvállalat június végén megkezdte a parlagfűirtást, a tervek szerint az akció egészen októberig tart majd. A közvállalat dolgozói kilenc és fél millió négyzetméternyi területen végeznek parlagfűirtást, ebből 8.842.000 négyzetméteren kaszálással szállnak szembe a veszélyes gyomnövénnyel, 650.000 négyzetméteren – mindenekelőtt a nehezen megközelíthető parcellákon – pedig vegyszerekkel irtják. Ezekben a napokban az Újtelepen, a Pejić-tanyán, Veterniken, Šangajon, Kabolban, Kiszácson, Begecsen és Kamenicán dolgoznak a Városi Kertészet munkásai.

Újvidéken az utóbbi napokban öt erősen allergén pollenfajtát észlelt a Természettudományi Kar keretében működő pollenkoncentráció-mérő készülék. A székváros pollenkoncentrációját mérő készülék adatai megtekinthetők a www.nspolen.com honlapon. Az internetes portál adatai szerint jelenleg az útifű és az orvosi pemetefű pollenkoncentrációja alacsony, a csaláné és a fehér ürömé pedig mérsékelten magas. A Dnevnik napilap beszámolt arról, hogy a legnagyobb gondot az okozza, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja rendkívül magas, ami egyébként nem meglepő, mert ez a gyomnövény elképesztően ellenálló, a talaj felmelegedésével azonnal kihajt, és a nyár végén, illetve az ősz beköszöntével virágzik a legintenzívebben. A parlagfű a virágport leginkább korán reggel szórja szét intenzíven, de abban az esetben, ha magas a levegő páratartalma, a pollen nem kerül a levegőbe, mivel a szaporodás szempontjából előnytelen környezeti hatásokat érzékeli a növény. A magas páratartalom nehezíti a virágpor terjedését. A parlagfű magjának is nagy az ellenálló képessége, igazi túlélő, magját akár 300 kilométerre is elviszi a szél, és 10 év után is kihajt. Leginkább utak, patakok, folyók, vasút mentén nő, szereti az elhagyatott, rendezetlen területeket. Az erdőt és az árnyékos helyeket nem kedveli.