2024. április 26., péntek

Az olvasás és a tánc harmóniája

Különböző népek kultúráival ismerkedhetnek meg a tanulók a Szabadkai Városi Könyvtárban, kedden a magyar kultúra kerül középpontba

Táncoljunk a könyv és a zene világában! címmel többnyelvű foglalkozásokat szervez általános iskolások részére a Szabadkai Városi Könyvtár és a Larisa táncstúdió. A foglalkozás során a gyermekeknek alkalmuk nyílik arra, hogy meséken, történeteken, valamint a zene és a tánc világán keresztül megismerkedjenek a különböző népek gazdag hagyományával. A foglalkozássorozat négy részből áll, mindegyik délelőtt zajlik 9-től 10 óráig, a könyvtár emeleti olvasótermében. Csütörtökön került sor az első foglalkozásra, amikor is az amerikai és az angol kultúrába, angol és szerb nyelven nyerhettek betekintést a résztvevők. A következő 22-én, kedden lesz, magyar és szerb nyelven, ekkor a magyar kultúra helyeződik a középpontba. A harmadik augusztus 24-én csütörtökön, angolul és szerbül, az amerikai és a szerb kultúra témájával, végül pedig 29-én horvát és szerb nyelven, a horvát és spanyol kultúrával ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A foglalkozásról Omerović Heléna, a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályának könyvtárosa számolt be a lapunknak:

A tanulók az első foglalkozáson az amerikai és az angol kultúrával ismerkedtek meg (Fotó: Lukács Melinda)

A tanulók az első foglalkozáson az amerikai és az angol kultúrával ismerkedtek meg (Fotó: Lukács Melinda)

– Az olvasás és a tánc harmóniáját keressük, illetve, hogy hogyan inspirálhat egy könyv arra, hogy azt mozgásban is kifejezzük. A foglalkozások több nyelven zajlanak, így a résztvevőknek alkalmuk nyílik nyelveket is gyakorolni. Kedden a magyar kultúrát, hagyományokat és táncot helyezzük középpontba, magyar népmeséket és verseket olvasunk fel, és kitérünk a gasztrokultúrára is. Általános iskolás gyerekeket várunk, de hozhatják kisebb testvéreiket is. A foglalkozás díjtalan és nem szükséges előre jelentkezni, a meghirdetett időpontban szeretettel várunk mindenkit a könyvtár emeleti olvasótermében – ismertette Omerović Heléna.

A tánc, a kultúrák és a könyvek kapcsolatáról kérdeztük Valentina Vujković Lamić koreográfust, a Larisa táncstúdió vezetőjét:

– Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy a táncot, amivel egyébként is foglalkozunk, összekössük a könyvvel. Egyébként is jellemző ránk, hogy tematikus összeállításokra törekszünk. Gyakran az inspirációt könyvekből merítjük, legyen szó regényekről, mesékről vagy versekről. Koreográfiát készítettünk az utazásról és a gyerekekről, így arra gondoltunk, hogy bevonnánk más gyerekeket, tanulókat is, akiket érdekel az utazás, a világ, saját kultúrájuk, más népek kultúrája és a nyelvek. Nagy öröm számunkra, hogy ebben partnerre leltünk és ilyen szép helyszínen lehetünk, mint a Szabadkai Városi Könyvtár. A foglalkozáson a gyerekek maguk is elmondták, hogy amíg könyvet olvasnak, elkezd szárnyalni a képzeletük, szinte ők maguk is a mesék részévé válnak. Valahogy ezt próbáljuk bemutatni a táncon keresztül. A gyerekeknek azt magyaráztam el, hogy amik a könyvekben a szavak, az a táncban a mozdulat. Ha mindezt összekötjük, nagyon érdekes világ nyílik meg előttünk. A táncon keresztül a gyerekek az önkifejezést is gyakorolhatják, és mindez sokkal izgalmasabb, ha a könyveket is bevonjuk. Nagyon várjuk a következő foglalkozást, amikor is a magyar kultúrát helyezzük középpontba, főleg a modern táncon, a mozgáson keresztül – mondta Valentina Vujković Lamić.