2024. április 26., péntek

Újra módosul a vajdasági költségvetés

A tartományi kormány 1,24 milliárd dinárral növelné

A tartományi kormány csütörtöki ülésén elfogadták a költségvetés átütemezéséről szóló javaslatot, amely szerint 1,24 milliárd dinárral növelnék a költségvetést. A javaslat szerint a szóban forgó összeg java részét nagyberuházásra fordítanák.

Az átütemezés során mintegy 500 millió dinárral csökkenne a fiskális hiány, amely összhangban van az állami szinten érvényben levő fiskális konszolidációval. Az elfogadott javaslat értelmében, amellyel szerint az idén már másodszor módosítják a költségvetést, a tartományi 67,4 milliárd dinárt tesz ki. Ez azt jelenti, hogy 3,8 milliárd dinárral lenne több a 2017. évre tervezettnél.
A költségvetés módosításával 780 millió dinárt irányoznának elő a vajdasági úthálózat fejlesztésére, helyi és regionális gazdasági fejlesztésekre, valamint vízgazdálkodásra és környezetvédelemre. A Vajdaság Vizei Közvállalat tervdokumentációjának kidolgozására és az épülő öntözőrendszerek műszaki ellenőrzésére további 126 millió dinárt szánnak. A szociális védelem terén is növelnék a támogatások összegét. Több mint 44 millió dinárt fordítanának a szociális intézmények, gyermekotthonok, idősek és fogyatékkal élők otthonai tervdokumentációjának elkészítésére. A költségvetés kiigazítását követően 470 millió dináros idő előtti törlesztéssel csökkentenék a tartományi köztartozást és 30 millió dinárral növelnék az állandó tartalékot.
A költségvetés újabb átütemezéséről szóló javaslatot megalapozott feltételek teszik lehetővé, mivel a jövedelemadóból származó bevételek, valamint a költségvetés más forrásaiból származó jövedelmek is folyamatosan növekednek.