2024. április 26., péntek

Konkrét lépések az együttműködés felé

A kazahsztáni küldöttség tagjai különböző vajdasági intézményekbe, intézetekbe és mezőgazdasági vállalatokba is ellátogattak

Igor Mirović tartományi kormányfő és Đorđe Miličević kormányfőhelyettes szerdán Újvidéken fogadta a kazahsztáni küldöttség tagjait, akik Beshkempirov Szerikzsán Iszlamovics, a kazah Almati régió kormányzóhelyettesének vezetésével érkeztek a székvárosba.

Kazahsztán a vajdasági tejfeldolgozó üzemekről is érdeklődött (Fotó: Ótos András)

Kazahsztán a vajdasági tejfeldolgozó üzemekről is érdeklődött (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović és Beshkempirov Szerikzsán Iszlamovics hangsúlyozták, hogy a mezőgazdaságban rejlő lehetőségek mellett, további együttműködés alakulhat ki az idegenforgalom, a művelődés és az oktatás terén, továbbá a különféle befektetéseken, a tapasztalatcserén keresztül, illetve a hallgatói csereprogramok keretében.
Mint Igor Mirović kiemelte, az intézményekben, intézetekben, mezőgazdasági vállalatokban tett látogatások során különféle együttműködési modelleket igyekeztek megfogalmazni. Szavai szerint mindez jelentősen hozzájárul a két ország közötti baráti kapcsolat elmélyítéséhez is.
Beshkempirov Szerikzsán Iszlamovics elégedettségét fejezte ki a látogatással kapcsolatban. Reméli, hogy a találkozó már most konkrét javaslatokat és felmutatható eredményeket hoz. Hozzátette, az együttműködés szempontjából a vajdasági tejfeldolgozó üzemek lehetőségei állnak az érdeklődés középpontjában, ám a kazahsztáni kormány a vajdasági gyógyfürdőkbe is befektetne.
A nap folyamán a küldöttség tagjai Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár vezetésével ellátogattak a bácsföldvári Muzslai tejfeldolgozó üzem farmjára, valamint az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézetbe. Đorđe Miličević kormányfőhelyettessel pedig a BioSense tudományos kutatási intézet tevékenységével ismerkedhettek meg.