2024. április 26., péntek

Az élni akaró közösség rendezvénye

Megkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok – Kövér László: Mi, magyarok, azt kívánjuk minden szomszédunknak, amit önmagunknak

A múlt hétvégén már számos programra – kiállításmegnyitókra, beszélgetésekre és a Balaton zenekar magyarfenesi koncertjére – is sor került, de a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitójára hétfő estig kellett várni. A nyolcnapos fesztiválmegnyitó gáláját a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartották meg, ahol köszöntőbeszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, valamint Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Erdély legfontosabb kulturális fesztiváljának fejlődőképességét bizonyítja, hogy a kolozsvári rendezvénysorozat immár kinőtte a régi, megszokott helyszíneit és „terjeszkedésbe kezdett”, az idén a Főtér, a Fogoly utca és a Farkas utca terei mellett már a Sétatéren is színpadot állítottak fel.

Mint arról korábban Gergely Balázs beszámolt, az idei fesztivál szervezésére rányomta bélyegét, hogy Horváth Annát, Kolozsvár korábbi alpolgármesterét a korrupcióellenes ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától. Az pedig, hogy fél évig nem volt magyar alpolgármestere a városnak, azt eredményezte, hogy a városházi hivatalnokok prioritáslistáján hátrébb kerültek a rendezvénnyel kapcsolatos teendők.

MAGYAR TRANSYLVANICUM

A kezdeti nehézségek azonban a szervezőket nem tántoríthatták el. Gergely Balázs főszervező az MTI tájékoztatása szerint köszöntőjében arról beszélt, a Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt hét év alatt kiérdemelte a Transylvanicum jelzőt, és a románság elismerését is kivívta. Kijelentette: közösségépítő, közösségerősítő folyamat zajlik e rendezvény keretében Kolozsváron. „Azok a közösségek, amelyek rejtőzködnek, titkolóznak, elbújnak, soha nem megbecsülést keltenek maguk iránt, hanem ellenszenvet, vagy félelmet” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarság továbbra is a robbanásszerűen fejlődő Kolozsvár aktív, építő közössége akar lenni. Ehhez szerinte nemcsak teremteni kell, hanem közszemlére kell tenni az értékeket.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntésében kiemelte, hogy Kolozsvár ma is ezrével, tízezrével vonzza az erdélyi magyar fiatalokat. „Van magyar jövő ebben a városban, és ebben a régióban” – jelentette ki, de szerinte a jövőt is ki kell találni. Úgy kell kitalálni, hogy a román és a magyar jövőképek egymásba érjenek. Ennek az alapja szerinte csakis az őszinte, tiszta beszéd lehet. Kelemen Hunor szerint nem a magyarságon fog múlni, hogy a kolozsvári román és magyar világ el fog-e férni egymás mellett.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke köszöntésében az erdélyi szászok elmúlt napokban tartott nagyszebeni és az erdélyi magyarok kolozsvári ünneplését vetette össze. „Mi nem szeretnénk úgy járni, mint szász testvéreink. Nem szeretnénk, ha a nemzeti identitásunkat csak a szebenihez hasonló nosztalgiarendezvény keretében élhetnénk meg. Erre csattanós válasz a Kolozsvári Magyar Napok. Ez az élni akaró közösség rendezvénye” – fogalmazott Toró T. Tibor.

A 21. SZÁZADI HADVISELÉS ELLENSZERE

Kövér László szerint a múlt sokszor megtapasztalt egyik tanulsága, hogy „az idők igazi nyerteseinek soha nem azok bizonyulnak, akiknek erősebbek a fegyvereik vagy hangosabbak a hazugságaik, hanem azok, akiknek erősebb az identitása és a hite”. A magyar házelnök Németh László 1941-ben Kolozsváron elmondott gondolataiból kiindulva vezette fel beszédét. Szavai szerint a 21. századi hadviselés része, hogy az alávetésre szánt közösségeknek először nem a területét, hanem a tudatát igyekeznek megszállni. E tudattorzítás egyik eleme annak a sulykolása, hogy a nemzeti identitás és a nemzeti államok kora lejárt Európában.

„Mi, magyarok, azt kívánjuk minden szomszédunknak, amit önmagunknak: nemzetközi együttműködésre képes, erős, szuverén nemzetállamot, amely nem a nemzeti kizárólagosság gondolatára épül, hanem a különböző nemzetekhez tartozó polgárai méltóságának egyenlő tiszteletére; amely nemcsak a területén élő többségnek, hanem a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségeknek is biztosítja az identitását; amely a területén élő minden őshonos közössége számára képes biztosítani a szülőföldön való megmaradásra és boldogulásra vonatkozó érdekeit a külső, globálisnak nevezett ellenérdekekkel szemben” – fogalmazott Kövér László.

Úgy vélte, Közép- és Kelet-Európa, a Kárpát-medence Európa megújulásának egyik hajtóerejévé válhat, ha az itteni államok túl tudnak lépni a nemzeti felsőbbrendűségre, kizárólagosságra irányuló 20. századi törekvéseiken. A térség államainak szerinte azt kell felismerniük, hogy úgy érvényesíthetők a nemzeti önérdekek, hogy ezzel nem veszélyeztetik, hanem erősítik a szomszédjaik érdekérvényesítési lehetőségeit is.

„Ha nem, akkor a térség népei együtt fogják elveszíteni államaikat, többség és kisebbség együtt fog identitás nélküli, fogyasztónak nevezett kifosztható biológiai erőforrássá válni” – mondta Kövér László. Megjegyezte: a kisebbségi sorban élő európai polgárok gondjait nem az identitás nélküli nyitott társadalmak, hanem a saját önérdekeiket felismerő, egymással együttműködő európai nemzetállamok képesek megoldani. „Az a tény, hogy az elmúlt évszázadban, vagy az elmúlt negyedszázadban ez nem sikerült, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben sikerülhet” – tette hozzá.

Kövér László a nyitógálán a közönség soraiban (balról), mellette Gergely Balázs főszervező és Mile Lajos kolozsvári főkonzul (Fotó: MTI)

Kövér László a nyitógálán a közönség soraiban (balról), mellette Gergely Balázs főszervező és Mile Lajos kolozsvári főkonzul (Fotó: MTI)

Kövér László nyomatékosította: 2010 óta a magyar politikának az a célja, hogy „nemzeti államunkat újjáépítsük, az identitásunkat és a nemzeti összetartozásunkat megerősítsük, szomszédjainkkal együtt erősítsük a nemzetállamok együttműködésén alapuló Európai Uniót”. Úgy vélte, a 2018. évi magyarországi országgyűlési választásokon is erről kell dönteni Magyarországon és Erdélyben is.

Az Országgyűlés elnöke a kolozsvári magyarság józan azonosságtudatát olyan megtartó erőnek nevezte, amelyből „nemcsak Budapesten és Bukarestben, hanem mindenhol Európában lehet és érdemes is példát s erőt meríteni”.

A nyitógála közönsége, mely zsúfolásig megtöltötte a Kolozsvári Magyar Opera termét, a köszöntőbeszédek után a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon – Hommage a Kodály című előadását nézhette meg.