2024. április 26., péntek

Bonyodalmak a pályázatokkal

MÉGIS RENDEZIK A CSATORNAPARTOT
A Vajdaság Vizei közvállalat a közelmúltban fölfüggesztette a Bácskai-nagycsatorna partjának rendezésére meghirdetett közbeszerzési eljárást. A munkát a csatorna Hármashatár elnevezésű részén tervezték, ami a zomboriak egyik kedvenc, nem hivatalosan működő kiránduló- és fürdőhelye.

A rendezésre váró terület (Fotó: Fekete J. József)

A rendezésre váró terület (Fotó: Fekete J. József)

Az idénre tervezett munkálatok közé is a polgárok kérésére került be, akik a városi költségvetés tervezése során igényelték, hogy tegyék rendbe a csatornapartnak ezt a részét. Az indítványt elfogadta a városi képviselő-testület, és megállapodás született a helyi közigazgatás és a Vajdaság Vizei közt, hogy 40:60 százalékban finanszírozzák a munkálatokat, amelyeknek értékét legfeljebb kilencmillió dinárra becsülték. A meghirdetett közbeszerzésre egyetlen ajánlat érkezett be, amit két zombori vállalat közösen tett. Tekintettel, hogy az árajánlat meghaladta a rendelkezésre álló összeget, a Vajdaság Vizei fölfüggesztette az eljárást, de leszögezte, még az idén új közbeszerzést ír ki.
Időközben augusztus 8-án tárgyalási eljárást hirdetett a közvállalat, ennek során az ajánlattevő két zombori vállalat 9 millió alá vitte ajánlatát, amit a Vajdaság Vizei el is fogadott. A csatornapart rendezésével a Zapadna Bačka és a Dunav i Tisa zombori cégeket bízta meg.
NEM ÁRVEREZTÉK EL A GYÓGYSZERTÁRAT
Augusztus 15-én kellett volna árverés útján bérbe adni a város által alapított gyógyszertár helyiségeit, amiről korábban a vkt határozott. Egy nappal korábban derült ki, hogy az árverésből nem lesz semmi. Két egészségügyi intézet ugyanis, egyik Belgrádból, a másik Velika Planáról, panaszt tett a meghirdetett pályázati feltételekre. A városi tanács augusztus 14-én megvizsgálta az észrevételeket, az egyiket elvetette, de a másikat helybenhagyta. Ennek következtében megsemmisítette a városi gyógyszertár üzlethelyiségeinek bérbeadására kiírt fölhívást.
VISSZAUTASÍTOTT ÁRAJÁNLAT
A zombori akkumulátorgyár hitelezőinek bizottsága visszautasította a svájci székhelyű Batagon cég 4,5 millió eurós ajánlatát, amit a gyár megvásárlására tett. Korábban már volt egy ugyancsak elutasított 3,5 milliós ajánlata, ezt emelte meg egymillióval. Az akkumulátorgyár csődgondnoka, Predrag Ljubović ezt követően derűlátóan nyilatkozta, hogy az ajánlat tisztességes, és bízik benne, hogy a hitelezők elfogadják. Miután nem így történt, úgy fejezte ki magát, hogy a hitelezők bizonyára tudják, mit csinálnak, de nincsen tisztában a terveikkel. A csődgondnok értesítette a Batagont az ajánlat elvetéséről, egyben jelezte, hogy újabb ajánlatot tehet, ami felől azonban kétségei vannak.
– Ha a svájciak elállnak a vásárlástól, új vevőt keresünk. Nem hirdetjük meg újból a gyár eladását, mert a jelenlegi hirdetmény továbbra is nyitott, és az összes érdeklődő ismeri. Aki továbbra is meg szeretné vásárolni az akkumulátorgyárat, jelentkeznie kell és eleget tennie a kiírás feltételeinek, ez utóbbi nem lesz egyszerű feladat – vélekedik Ljubović.