2024. április 26., péntek

Eső ellenére is falunap

A hétvége Gunarason a falunapról szólt

A sikeres szombati szántóversenyt követően vasárnap folytatódott Gunaras legtömegesebb rendezvénye, a falunap. Az idén 17. alkalommal került megrendezésre, és ez alkalommal is számos program várta a vendégeket. A gunarasiak ünneplési vágyát még a délelőtti esős idő sem tudta elrontani, mondta el lapunknak Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

Zsúfolásig megtelt vendégekkel a főtér a művelődési műsorra (Lakatos János felvétele)

Zsúfolásig megtelt vendégekkel a főtér a művelődési műsorra (Lakatos János felvétele)

– Büszkén mondhatjuk, hogy a gunarasiaknak az ünneplés szeretete és a barátkozásra való vágya erősebb volt az időjárás viszontagságainál. 26 csapat versenyzett a főzőversenyen, és egy csapat sem ment haza, annak ellenére, hogy esett az eső. Mihelyt az idő kicsit megjavult, 14 óra környékén, a gyerekek meglepték a számukra előkészített kézműves foglalkozásokat és játékokat. Estére egy nagyon szép kis ünnepség és jó hangulat alakult ki, ami egyértelműen azt mutatja, hogy van kedvük ünnepelni a gunarasiaknak és jól érezzük itt magunkat a 17. falunapon – fogalmazott a tanácselnök.

Az esős időjárás tehát nem vette el a gunarasiak kedvét a falunapi programoktól. Ahogy főzőverseny résztvevői, úgy a horgászverseny résztvevői is kitartottak a verseny végéig. A gyerekek számára szervezett programok kicsit késve indultak, de ez nem ment sem a tömegesség, sem a jó hangulat kárára. Idén is megtartották a külföldre költözött gunarasiak találkozóját, a Deák Zoltán Kispályás Labdarúgótornát és a tűzoltó-bemutatót.

Osztatlan sikert aratott a Szomszédnéni produkciós iroda (Lakatos János felvétele)

Osztatlan sikert aratott a Szomszédnéni produkciós iroda (Lakatos János felvétele)

A programnak hagyományosan része a hálaadó szentmise is, amin idén is megtörtént a kenyérszentelés. Nem maradt el a Gunaras testvértelepüléséről, Kókáról érkezett néptáncosok fellépése sem, a művelődési műsoron pedig felléptek a gunarasi ovisok, iskolások, valamint a helyi és a környező települések művelődési egyesületeinek képviselői. Az est sztárvendégei a Szomszédnéni produkciós iroda két humoristája, Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs voltak. Fellépésük során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a közönségnek tetszett, amit csinálnak, és hogy az erdélyi humor közelebb áll a vajdaságihoz, mint a magyarországi.

A nap során többször is fellépett a Belami zenekar, a tűzijátékot követően is ők zenéltek az utcabálon, ami az utolsó szabadtéri program volt. A bulizni vágyók viszont tovább mulathattak a Fehér Szarvas vendéglőben megtartott retródiszkóban.