2024. május 10., péntek

Az EMNP feljelentést tett gyűlöletbeszéd miatt

Ügyészségi feljelentést tett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnöke, Alexandru Cumpanasu ellen, aki – a párt megítélése szerint –magyarellenes gyűlöletet szított a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) vezető Kelemen Hunor kijelentésére reagáló nyilatkozatával.

A feljelentést Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke jelentette be kedden egy kolozsvári sajtótájékoztatón. Hangoztatta: Kelemen Hunor kijelentése, mely szerint az erdélyi magyarság nem tudja és nem akarja ünnepelni Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának 2018-ban esedékes centenáriumát, az erdélyi magyarság egészének az életérzését fejezi ki.

Toró T. Tibor uszításnak vélelmezte, hogy a CNMR közleményét aláíró Alexandru Cumpanasu Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását kezdeményezte. Meglepőnek mondta, hogy a javaslat a gyűlöletbeszéd hullámát indította el, és alig volt hallható józan hang a román társadalomban a témával kapcsolatban.

Az EMNP ügyvezetője nyomatékosította: a román törvények szerint nem vonható meg a román állampolgárság azoktól, akik ezt születésükkel szerezték. Úgy vélte: a fenyegetés mégis megfélemlítő hatással van az egész erdélyi magyar közösségre.

Toró T. Tibor szomorúnak tartotta, hogy Klaus Iohannis román államfő sem hagyta válasz nélkül Kelemen Hunor kijelentését. Az elnök arról biztosította a közvéleményt, hogy az erdélyi szászok a románokkal együtt ünneplik meg az egyesülés centenáriumát. A politikus furcsállotta, hogy az államfő a szász közösség nevében beszélt.