2024. április 26., péntek

Újraszínezve a nyarat

Augusztus 23. és 26. között rendezik meg az idei Szegedi Ifjúsági Napokat

Augusztus 23. és 26. között rendezik meg Szegeden, az Újszegedi Partfürdő területén az idei Szegedi Ifjúsági Napokat, a legkiválóbb nyárzáró fesztivált, amelynek szervezői ezúttal is sokszínű programmal készülnek a látogatók számára, lehetőséget teremtve nekik arra, hogy közösen színezzék újra a nyár legcsodálatosabb élményeit és ezáltal az egész nyarat is az év legszínesebb nyárzáró fesztiválján.

(fotó: Ótos Annabella)

(fotó: Ótos Annabella)

„Egyszer régen, 1968-ban, volt egy fesztivál… Ha mese születne a SZIN-ről, bizonyára így kezdődne. De a vége egészen biztosan nem az lenne, hogy boldogan buliztak, amíg… Mert a történetnek koránt sincs vége, sőt! Azóta is töretlenül zajlik, és folytatódik 2017-ben is. Új év + új SZIN = új fellépők, új programok, új ötletek” – olvasható a Szegedi Ifjúsági Napok honlapján, ahol a szervezők felhívják a figyelmet arra is, hogy ennyire azért nem feltétlenül kell azonnal előrekanyarodni, hiszen a fesztivál története valóban csaknem öt évtizedes múltra tekint vissza. Akkor indult el ugyanis a mai SZIN elődje, az a fesztivál, amely sok mindenben hasonlított a mostani rendezvényhez, a keretei azonban nyilvánvalóan mások voltak.

Az, hogy fiatalok szórakoztak, buliztak és megélték a szabadság számunkra teljesen természetes érzését, nem jelent különbséget. Az viszont ma már sokak számára talán kissé furcsának tűnhet, hogy egyes zenekarok fellépése akkoriban még korántsem volt olyan magától értetődő, mint napjainkban. Az egykori Szegedi Ifjúsági Napokon azonban politikai, esztétikai vagy éppen vallási okok miatt mellőzött együttesek is felléphettek, és egyebek mellett éppen ez a cenzúramentessége adta a rendezvénynek a különlegességét, amely miatt már akkor is óriási népszerűségnek örvendett a fiatalok körében, és amely miatt sokáig igen kiválóan működött. Egészen a rendszerváltásig, amikor is a fesztivál életében rövid szünet következett. Ez azonban csupán néhány évig tartott.

(fotó: Ótos Annabella)

(fotó: Ótos Annabella)

A 2003-as év a fesztivál újjászületésének éve volt, hiszen ebben az évben újra beindult a buligépezet Szegeden. „Városi fesztiválból indultunk, hiszen eleinte főként a szegediek és a Szeged környékiek képviseltették magukat a rendezvényen, később azonban kinőttük magunkat, és az elmúlt évek során kiderült, hogy helyünk van az országos jelentőségű fesztiválok nagykönyvében is. Ezt látogatóink száma és földrajzi megoszlása is alátámasztja” – hangsúlyozzák a rendezvény szervezői, hozzátéve, a fejlődést nemcsak a számok mutatják, hanem az is, hogy a fesztivál programkínálatában eleinte szinte kizárólag magyarországi együttesek kaptak helyet, majd később zeneileg is sikerült átlépniük az országhatárokat, hiszen mások mellett fellépett a SZIN-en a Cure, az Alphaville, a The Tarantinos, az Apollo 440, a Guano Apes, a Pendulum, Macy Gray, a Within Temptation, a Scooter, a Morcheeba, Parov Stelar, a Sugababes és még sokan mások. Mára pedig teljesen természetessé vált, hogy a legjobb magyarországi csapatok mellett nemzetközi sztárok is színesítik a SZIN programját.

Mindez idén sem lesz másként, hiszen a magyarországi sztárzenekarok mellett olyan nemzetközileg ismert és elismert előadók is fellépnek majd a rendezvénynek otthont adó Újszegedi Partfürdő területén, mint Inna, Naugty Boy vagy éppen az Enter Shikari. Mellettük magyarországi kedvencekből sem lesz hiány, hiszen fellép a Punnany Massif, Majka és Curtis, a Wellhello, a Halott Pénz, a 30Y, az Irie Maffia és a Brains, ugyanakkor sokak örömére visszatér a Tisza-partra a megújult Intim Torna Illegál, a Depresszió és a régi nagy kedvenc Tankcsapda is, akik mellett természetesen sok egyéb előadó és zenekar is ott lesz a SZIN-en.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 23-án, szerdán a Borsodi Nagyszínpadon a Kies, a Depresszió, az Enter Shikari és a Tankcsapda; a Captain Morgan Arénában Beliczai Balázs és Mogács Dániel, a Lóci játszik, a Blahalouisiana, a Honeybeast, a Paddy and the Rats, Noep, Roberto, Ferry Costen és Bárány Attila; az Árkád Világzenei Színpadon a The Couple, a Juhász zenekar és a Tiszavirág táncegyüttes, a Csík zenekar és a Kürtős Tanács, Szabó Balázs Bandája, valamint a Me+Mary és Naza; a Riska Party Arénában a Thelma Lincoln & Minimyst, a Hősök, az Akkezdet Phiai, a Bëlga, a Leander Kills, valamint Corner, Dropley és Lothar Smith; a Szurdi Zsolt Színpadon a Members zenekar, a The Trousers, a Soul Surge, az Ördög és a Blues Bell; a Burn Arénában pedig Molnárbé, a Suck My Disco, Metzker Viktória és DJ Lennard szórakoztatja az egybegyűlteket.

Augusztus 24-én, csütörtökön a Borsodi Nagyszínpadon a Soulwave, az Irie Maffia, a Brains és a Halott Pénz; a Captain Morgan Arénában Dombóvári István és Bellus István, valamint a Jetlage, a Useme, az Ivan & The Parazol, az Intim Torna Illegál, Gabriel B, a Stereo Palma, Andro és Lofti Begi; az Árkád Világzenei Színpadon a Baron Mantis, a Zolbert, a Paso, a Russkaja, a Budapest Bár, a Shantel & Bucovina Club Orkestar és a Gypo Circus; a Riska Party Arénában a Florists, a BSW, a Cloud 9+, a New Level Empire, Byealex és a Slepp, DJM, Newl és Just-Inn; a Szurdi Zsolt Színpadon a Maeste, a Molly Air, a Sabbath Szombat, a Sonic Temple, a Tirke Honolulu és a Half Note City; a Burn Arénában pedig a Technoid Community, valamint Calix és Teebee gondoskodik a jó hangulatról.

Augusztus 25-én, pénteken a Borsodi Nagyszínpadon a Mary Popkids, Majka és Curtis, a Vad Fruttik és Inna; a Captain Morgan Arénában Aranyosi Péter és Ráskó Eszter, a The Luckies, a Maszkura és a Tücsökraj, a Kiscsillag, a Hiperkarma, valamint James Cole, Dave Seaman, Pat Duff és Shabaam; az Árkád Világzenei Színpadon a Flatband, a Bagossy Brothers Company, a Frenk, a Parno Graszt, a 30Y, a Créme de la Pop és a Kéknyúl; a Riska Party Arénában a Jambalaya, a Puf, a Belmondo, a Supernem, az Esti Kornél, valamint Joer Junior, Katapult DJ és Molnárbé; a Szurdi Zsolt Színpadon a Kávészünet, Odett, a Fatal Error, a Junkies, a Dungafree, a Saverne és az Alkalmi Járat; a Burn Arénában pedig Sammie Beats, a Dublic, Mike Cervello, B’Andre és Skrude lép fel.

Augusztus 26-án, szombaton a Borsodi Nagyszínpadon a Middlemist Red, a Fish!, a Wellhello, Naughty Boy és a Punnany Massif; a Captain Morgan Arénában Badár Sándor és Hajdú Balázs, az NB, a Magashegyi Underground, Péterfi Bori és a Love Band, az Anna & The Barbies, Kovács Dóri, Shikuza, Edo Denova és Kustánczi Lia; az Árkád Világzenei Színpadon a Synema, a Pilvaksz Coffee Shop, a Gőzerő, a Dörnyei Gábor Sextet, a Boban Marković Orkestar, a Kishetén, valamint a Tóth Bagi Csaba Balkán Unió; a Riska Party Arénában az Ažur, a Ratm by Subscibe, a The Carbonfools, a The Biebers, a Hollywood Rose, Royal Szabi, a Drop the Cheese és DJ Raten; a Szurdi Zsolt Színpadon a Belau, a The Garde, az MI3, a Köménymag, a Sardinelli, a Mika László Blues Band és Artur; a Burn Arénában pedig Mira Joo, Robert Babicz, Vonda 7, valamint a Robin & Massive Moloko formáció teszi feledhetetlenné az estét.

Az idei Szegedi Ifjúsági Napokra a bérlet augusztus 22-éig elővételben 19.990, a helyszínen pedig 23.500 forintba kerül, míg a napijegy elővételben, szintén augusztus 22-éig 6990, a helyszínen pedig 8000 forintos áron vásárolható meg. A fesztivállal kapcsolatban minden további információ megtalálható a rendezvény honlapján, amely a www.szin.org címen érhető el.

Nyitókép: (fotó: Ótos Annabella)