2024. április 26., péntek

A magyarság megmaradásának záloga az anyanyelvi oktatás

A magyarság megmaradásának záloga a magas színvonalú anyanyelvi oktatás – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Ráckevén.

Szilágyi Péter a Pest megyei településen köszöntötte az Így tedd rá! második pedagógustábor és -továbbképzés magyarországi, erdélyi, felvidéki, ausztriai, németországi és amerikai magyar pedagógus résztvevőit.

Az Így tedd rá! program 2010 óta Magyarország vezető népijáték-, illetve néptáncmódszertani programja, amelynek programgazdája Balatoni Katalin neveléstudományi kutató és néptáncpedagógus.

Szilágyi Péter elmondta, hogy a külhoni régiókban és a diaszpórában dolgozó pedagógusok sokkal nehezebb helyzetben vannak anyaországi kollégáiknál, mivel nekik a többségi nemzettel való versenyben is helyt kell állniuk. A diaszpórában pedig sokszor önerőből kell megteremteni a tanításhoz szükséges feltételeket – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a kormány hálás minden magyar pedagógusnak a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt, aki a jövő generációinak nevelése mellett a magyarság ügyét, a nemzeti hagyományok átadását is felvállalja. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy mivel államtitkárságuk fő működési területe az anyaországon kívüli magyarság, igyekszenek mindenben a külföldön dolgozó pedagógusok segítségére lenni; 2012 óta kiemelt éves tematikus programok keretében támogatják a külhoni oktatási feladatokat. Kitért arra is, hogy 2015-ben és 2016-ban 104 felszerelt tanműhely és tangazdaság létrejöttét támogatta az államtitkárság. Legújabb óvodafejlesztési programjuk keretében pedig a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatást kívánják színvonalasabbá tenni.

A diaszpóra magyarságának oktatásfejlesztéséről szólva a helyettes államtitkár elmondta, hogy e területen is megtették a kezdő lépéseket: kérdőíves felmérést készítettek, hogy általános képet kapjanak a világban működő magyar vasárnapi iskolák fejlesztési igényeiről.