2024. április 26., péntek

Belgrád és Zenta találkozása

Tanja Kragujević kiállítása a zentai múzeumban
Tanja Kragujević szól a közönséghez (Fotó: Horváth Zsolt)

Tanja Kragujević szól a közönséghez (Fotó: Horváth Zsolt)

Csütörtök óta a zentaiak is megtekinthetik a Tanja Kragujević neves zentai származású költőnő hetvenedik születésnapja és fél évszázados pályafutása alkalmából rendezett kiállítást, amely a Kragujević családnak a belgrádi történelmi levéltárban megtalálható családi iratait és tárgyait mutatja be Volođa visszatér címmel. A költőnőre és a szüleire: Stevan Kragujević – Štica fotóriporterre és fotóművészre, illetve Leposava – Lepa Kragujevićre vonatkozó iratokat, fényképeket tartalmazó anyagot korábban a költőnő adományozta a belgrádi intézménynek, emellett a kiállításon megtekinthetők a költőnő magánkönyvtárából származó régi és ritka kiadványok, a Tanja Kragujević rendezvényeit beharangozó plakátok és fényképalbum is. A zentai múzeum, a belgrádi és a zentai levéltár közös kiállításának megnyitóján ifj. Fodor István, a helyi levéltár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, hogy intézményük 2010 óta veszi át a Kragujević családhoz kötődő dokumentumokat, mintegy két folyóméternyi levéltári anyag, többnyire fénykép gyűlt össze, amelyen keresztül nemcsak a család, hanem az egykori Zenta hétköznapjaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Pejin Attila, a Városi Múzeum vezetője elmondta, hogy a rendezvény egy kiállítássorozat kezdete is, hiszen a költőnő a levéltár mellett a múzeumnak is adományozott a családi gyűjteményből.

A jelenlévőket köszöntötte Isidora Stojanović, Belgrád Történelmi Levéltárának igazgatója, a kiállítás szerzője és Tanja Kragujević költőnő is, aki örömének adott hangot, hogy tiszteletére Belgrádot követően Zentán is megrendezték ezt a kiállítást. Elmondta, hogy a Tisza-parti város művelődési életében nagy szerepet játszó szülei a fiatalkorukat töltötték Zentán, és a fővárosba költözésükig nagymértékben hozzájárultak Zenta hírnevének öregbítéséhez. A költőnő Belgrádban végezte tanulmányait, vette föl a kapcsolatot a művelődési élet szereplőivel, és szerzett nyitott látásmódot a körülötte lévő világra.

Tanja Kragujević kiemelte, hogy akármennyire sok örömöt lelt Belgrádban, Zenta kitörölhetetlen emléket hagyott benne, és sohasem feledkezett meg szülővárosáról, az emlékét magával vitte, és a verseiben is megőrizte. A költőnő közülük az első, Vratio se Volođa című és a Pejzaž nevidljivog című verseskötetében található költeményeket emelte ki, a legutóbbi, Korona c. könyvét pedig teljes egészében Zentának és szülőföldjének ajánlotta. Tanja Kragujević a jelenlévők előtt hangsúlyozta, hogy a csütörtöki rendezvény a saját és a szülei életében két legfontosabb város találkozása is egyben.