2024. április 26., péntek

Paraszti ötkarika

Az idén is újkenyér-ünneppel egybekötött Parasztolimpia Topolyán
A tavalyi Parasztolimpia fináléja – petrencerúdtartás (Fotó: Benedek Miklós)

A tavalyi Parasztolimpia fináléja – petrencerúdtartás (Fotó: Benedek Miklós)

Az újkenyér-ünneppel egybekötött Parasztolimpia az elmúlt évben Topolya legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényévé vált, a tavalyi évben több mint ötezren látogattak ki a helyszínre, ugyanakkor a versenyzők száma megközelítette a hetvenet. Az augusztus 20-án, vasárnap immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény az elmúlt Parasztolimpiák hagyományait igyekszik továbbvinni, ugyanakkor több újítást is tartalmaz. A várható programról Tomik Nimród, a fő szervező topolyai Gazdakör elnökségi tagja nyilatkozott lapunknak:

A program az idén is fiákeres felvonulással kezdődik, reggel nyolcra várjuk az érdeklődőket a vásártérnél – onnan visszük az új lisztből sült kenyeret a Sarlós Boldogasszony-templomba, ahol az az atya megszenteli és a polgármester megszegi azt. A reggeli mise a Topolyáról és a Vajdaságból elszármazottakért is szól majd. Ezt fontosnak tartom kiemelni, mivel a tavalyi évhez hasonlóan ezt a napot a városunkból és a tartományunkból elszármazottak napjának szeretnénk kinevezni, és reméljük, hogy sokan hazalátogatnak ebben az időpontban, akik a rendezvényen tudnak találkozni. A parasztolimpia játékosait délre várjuk a vásártérhez. Mivel tavaly népszerű volt, a legnagyobb paraszt mellett keressük a legügyesebb parasztmenyecskét is, és reméljük, hogy minden olyan településről lesznek versenyzők, amelyek eddig még nem képviseltették magukat. A versenyszámokon csak keveset finomítottunk a tavalyihoz képest, a lányoknál annyi különbség lesz, hogy egy kicsit jobban megfuttatjuk őket, a talicskába rakott szalmabálaszlalomot az idén nekik is megszervezzük. Mindkét nem esetében lesz okosparaszt-teszt is. A főnyeremény a legnagyobb paraszt esetében ezúttal is egy bikaborjú lesz, míg a nők kategóriájában egy kerékpárral gazdagodik a nyertes. Az idén a petrencerúdtartásban lesz egy 50+-os kategória is, erre a helyszínen kell jelentkezni. Az idei promóciós kisfilmünket Mirnics Gyula készíti az eddigiektől eltérő koncepcióval. Az esti koncertet az Apostol együttes adja, és tűzijáték is lesz – nyilatkozta Tomik.

A vetélkedőre a 062/100-97-63-as telefonszámon várják a jelentkezéseket.

Mindezek mellett azt is ki kell emelnünk, hogy a rendezvény keretein belül az idén is lesz szarvasmarhapörkölt-főző verseny. A vetélkedőre jelentkezni a 024/715-048-as, valamint a 064/107-76-40-es telefonszámon lehet Slingár Irénnél, ahol bővebb tájékoztatást is kaphatnak az érdeklődők. A nevezési díj 1400 dinár, ez magában foglal 1,2 kg húst, tűzifát, salátát és a kenyeret. A tányérokat és evőeszközöket a csapatok biztosítják maguknak. A csapatokat a nevezés sorrendjében helyezik el. 

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg. Részükre az idén is rajzpályázatot hirdetnek, amelynek témája a Parasztolimpia. A gyerekek otthon, illetve a helyszínen készült alkotásaikból kiállítás nyílik, és a résztvevők között értékes nyereményeket, például egy pár malacot osztanak ki. 

A mezőgazdasági termelés tekintetében igen fontos a víz, mivel meglévő víztartalékaink fogynak, igen nagy jelentőséggel bír a víz helyes felhasználása. A Gazdakör és a topolyai helyi önkormányzat egy akció keretén belül próbálja erre a problémára felhívni a figyelmet. A Parasztolimpia erre is keretet szolgáltat augusztus 20-án. 

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a rendezvény támogatója a topolyai helyi önkormányzat és a helyi közösség, a Szekeres László Alapítvány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint számos helybeli és környékbeli vállalkozás.