2024. április 26., péntek

Trump Venezuelát is megfenyegette

Az amerikai elnök azt mondta: a katonai hadművelet is asztalon van – Ismételt figyelmeztetés Észak-Koreának – A kínai elnök békés megoldást sürget – Japán Patriot rakétavédelmi rendszert tel

Donald Trump amerikai elnök „lehetséges katonai akciót" emlegetett pénteken este Venezuela ellen, egyúttal ismét figyelmeztette Észak-Koreát. Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Ahogyan fogalmazott: Venezuelát illetően „sokféle megoldás" van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is".
Trump az újságíróknak ismét megerősítette, hogy változatlan az álláspontja Észak-Koreáról, sőt, a nap folyamán immár másodszor figyelmeztette az ázsiai kommunista országot. A sajtótájékoztatón aztán megismételte, hogy az amerikai hadsereg valóban „csőre töltve", készen áll, és kifejezte abbéli reményét, hogy korábbi szavainak súlyát Észak-Korea „teljes mértékben felfogja", és megérti azt is, hogy amit mondott, úgy is értette. Hozzátette: ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „nyílt fenyegetést" intéz akár Guam, akár bármely más amerikai terület vagy Amerika bármely szövetségese ellen, akkor „ezt igazán sajnálni fogja, méghozzá nagyon rövid időn belül fogja sajnálni". „Ha bármi történik Guam szigetén, akkor nagyon nagy baj lesz Észak-Koreában" – hangsúlyozta.

Trump egyúttal megnyugtatta a Guam szigetén élőket. A The New York Times című lap ugyanis arról cikkezett, hogy Guamon atomtámadás esetére vonatkozó tanácsokat terjesztettek szórólapon a lakosság körében.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon szóvivője, Eric Pahon közölte: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. A szóvivő leszögezte: alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Pénteken este a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben leszögezte: Donald Trump elnök elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát a párbeszédre, de csak majd akkor, amikor „helyreállították a demokráciát Venezuelában”.

A latin-amerikai államok egy részét tömörítő Mercosur szervezet elutasítja az erőszak alkalmazását Venezuelával szemben – közölte az argentin külügyi tárca szombaton, miután Donald Trump amerikai elnök egy katonai beavatkozást sem zárt ki a dél-amerikai állammal szemben. A Buenos Aires-i minisztérium közlése szerint a Mercosur tagállamai számára a párbeszéd és a diplomácia a demokrácia fenntartásának egyedül elfogadható eszköze.

A caracasi kormány példátlan háborús uszításnak minősítette és visszautasította Donald Trump utalását egy esetleges katonai beavatkozásra, amely veszélyt jelent Latin-Amerika stabilitására is. A venezuelai vezetés szerint egy évszázada nem érte ehhez fogható fenyegetés a dél-amerikai országot. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter a közleményt külföldi diplomaták, köztük Lee McClenny amerikai nagykövet jelenlétében olvasta föl.

Az észak-koreai kérdés békés megoldását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében – adta hírül a kínai állami televízió. „Az érintett feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és kerülniük kell a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültséget tovább szító szavakat és tetteket” – idézte a CCTV Hszit. A kínai elnök szerint Peking és Washington közös érdeke a Koreai-félsziget atommentesítése, valamint a terület békéjének és stabilitásának megóvása. Az észak-koreai nukleáris kérdést tárgyalásos úton kell megoldani, és Kína a kölcsönös tisztelet alapján kész együttműködni az Egyesült Államokkal – hangsúlyozta a politikus.

Trump állítólag biztosította kínai kollégáját arról, hogy teljes mértékben tisztában van Kína szerepével az észak-koreai kérdésben. Eközben a Fehér Ház közleményében azt írta, hogy a telefonbeszélgetés során mindkét vezető jelezte: támogatja a Koreai-félsziget denuklearizációját, és felszólítják Észak-Koreát, hogy „hagyjon fel provokatív viselkedésével és a feszültségkeltéssel".

Az amerikai elnök korábban többször sürgette Pekinget, hogy gyakoroljon határozott nyomást nukleáris és rakétaprogramját feladni vonakodó szomszédjára. Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere és segítője.

A Guamot rakétacsapással fenyegető Észak-Korea eközben azzal vádolta Washingtont, hogy atomháború szélére sodorja a Koreai-félszigetet.

Japán megkezdte Patriot rakétavédelmi rendszerének telepítését szombaton, miután Észak-Korea rakétatámadással fenyegette meg Guamot. A Patriot Advanced Capability 3 (PAC–3) típusú rakétavédelmi rendszert a szigetország nyugati részén található prefektúrákba telepítik, amelyek fölött – Phenjan fenyegetése szerint – átrepülnének a Guam felé tartó rakéták. A telepítés szombaton valószínűleg be is fejeződött.

Bár a rakétavédelmi rendszer telepítését hivatalosan nem jelentették be, Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő a múlt héten jelezte: Japán „sohasem fogja eltűrni” az észak-koreai provokációkat, az önvédelmi erők pedig megteszik a szükséges lépéseket.

Észak-Korea az utóbbi időben folytatott kísérletei során számos rakétát lőtt ki Japán irányába, és ezek közül több el is érte a szigetország kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó vizeket.