2024. április 26., péntek
XVI. ATLÉTIKAI VB – LONDON

Anita ostora a végén csattant

Márton Anita immár vb-érmes atléta is. A szegedi lány, aki olimpián és Eb-n is volt már dobogós, szerdán este bravúros módon nyerte meg a londoni vb ezüstérmét, amivel nagyobbára teljessé tette gyűjteményét. Azért nagyobbára, mert már csak – leszámítva a fedett pályás Eb-ket – az arany hiányzik a nagy versenyekről, amire, ha lesz még benne versenyláz, akár jövőre már esélye lehet a súlylökésben, diszkoszvetésben és súlyemelésben összesen 34-szeres magyar bajnoknak, a birminghami terem-vb-n és a berlini szabadtéri Eb-n.

Márton a magyarok második londoni és összesen 13. vb-érmét nyerte, pedig az 5. sorozat után már-már úgy tűnt, pontosan úgy jár, mint Sandra Kolak horvát gerelyhajító, aki elsőként indult, majd fokozatosan lecsúszott a negyedik helyre. Az utolsó dobásra Anita kétcentis hátránnyal indult a jamaicai Danniel Thomas-Dodd-dal szemben. Félő volt, hogy a zuhogó esőtől nedves dobókörben nem tud javítani, ám nem fogta el a pánik, a golyó nem csúszott meg az ujjain, hanem szép ívben repült, s nemcsak Doddot, hanem az olimpiai bajnok Michell Cartert is felülmúlta. A 19,49 méter a mostoha időjárási körülményekhez viszonyítva nagyszerű eredmény, és azt sugallja, lesz még Magyarországnak 20 méteres eredményt elérő súlylökőnője is.

A verseny bajnoka az első aranyérmét ünneplő kínai Gong Lijiao lett, mint ahogyan új bajnokokat avattak az est másik két döntőjében, női 400 méteren és férfi 400 m gáton is.

Nem volt egyszerű helyzet, hiszen az utolsó sorozatban a negyedik helyről sikerült feldobni magam a dobogóra” – nyilatkozta a békéscsabai színekben induló atléta. Hozzátette, mivel egész nap esett, számítottak rá edzőjével, Eperjesi Lászlóval, hogy végig esőben kell versenyeznie.

Nem örültem neki, mert ilyenkor nagyon csúszik a golyó. Sok múlik azon, ki hogyan tudja kezelni ezt a helyzetet, a stadionban 14 fok volt, ami több mozgást igényel két dobás között. Igyekeztem magam melegen tartani. Szerencsére a stadion teteje a kanyarban fedett helyet nyújtott, de csinálhatták volna kicsit hosszabbra, mert három méterre a körtől ért véget, így esőben kellett dobni” – fogalmazott Márton, jelezve, az eső inkább a forgótechnikával dobó versenyzőknek jelent hátrányt, amilyen ő is, a többség csúszótechnikával lök.

Rendhagyó módon zajlott a női távolugrás selejtezője, amelyben senki sem ugrotta meg a döntőre előírt 670 centis szintet. Ivana Španović 662-vel kezdett, majd edzőjével eldöntötte, hogy a hideg és esős napon ennyi is elég lesz, nem kell kockáztatni. Španović negyedikként jutott tovább, a döntő pedig ma 20.10-kor lesz műsoron. Ma rajtol még tízpróbában Mihail Dudaš és diszkoszvetésben Dragana Tomašević is.

Gáton az amerikai veterán Kerron Clement számított fő esélyesnek, míg a nyolcas mezőny szereplői között a norvég Karsten Warholmra úgy tekintettek, hogy nagyon tehetséges, de még túl fiatal. Warholm már a rajton megugrott, méterekkel vezetett a riválisok előtt, akik csak a célegyesben kezdtek felzárkózni. A norvég visszaverte a rohamot, és vihette az aranyat.

Női 400-on a címvédő amerikai Allyson Felix és az olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller viadalára lehetett számítani. Felix nem volt igazán versenyben, Miller pedig nagy előnnyel futva, 30 méterrel a cél előtt majdnem összeroskadt. Talpon maradt, de botladozva lelassult, és már csak a lendület vitte a célba, ahova nagy meglepetésre az alig ismert, eddig csak váltóban érmes, 25 éves amerikai Phyllis Francis futott be elsőként.

A magyarok közül kalapácsvetésben Halász Bence 5. eredménnyel lett döntős, Pars Krisztián pedig a 14. helyen esett ki.

XVI. vb, férfiak, 400 m gát: 1. Karsten Warholm (norvég) 48,35, 2. Yasmani Copello (török) 48,49, 3. Kerron Clement (USA) 48,52. Nők, 400 m: 1. Phyllis Francis (USA) 49,92, 2. Salwa Eid Naser (bahreini) 50,06, 3. Allyson Felix (USA) 50,08, súlylökés: 1. Lijao Gong (kínai) 19,94, 2. Márton Anita (magyar) 19,49, 3. Michelle Carter (USA) 19,14.