2024. április 26., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

A gučai fesztivál Szerbia brandje

Az idén a trombitások versenyére látogatók nem fizetnek belépőjegyet, és a parkolás is ingyenes
A megnyitó utáni első pillanatok (Ótos András felvétele)

A megnyitó utáni első pillanatok (Ótos András felvétele)

Rasim Ljajić kormányalelnök nyitotta meg tegnap a trombitások 57. gučai szemléjét. A fesztivál zászlaját meg a győztesnek járó aranytrombitát két ejtőernyős hozta a 2000 lelket számláló kisváros központjába.

Rasim Ljajić ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Guča mindig is a legjobbak gyülekezőhelye volt. Nemcsak a legjobb ejtőernyősök hozták a zászlót meg az aranytrombitát, hanem a legjobb trombitások lépnek itt fel, és a környéken vannak az ország legjobb üzletemberei is. Egyik közülük  Miroljub Aleksić, a szabadkai Pionir és az Alfa plam cégek tulajdonosa, az idei fesztivál főtámogatója.  Rasim Ljajić, az idegenforgalmi tárca vezetője elmondta, hogy a trombitások fesztiválja nemcsak puszta vetélkedés, de Szerbia brandje, és a legtömegesebb idegenforgalmi rendezvény az országban.

Mint elhangzott, a minisztérium  kezdeményezte, hogy az idén ne fizettessenek belépőjegyet, és a parkolási díjat is töröljék el. Ezenkívül a minisztérium anyagilag is támogatta a trombitások otthonának felújítását. Ez egy olyan épület, ahol a versenyzőket elszállásolják.

Már kora délelőtt megkezdődik a mulatás, de az igazi hangulat estére (Ótos András felvétele)

Már kora délelőtt megkezdődik a mulatás, de az igazi hangulat estére (Ótos András felvétele)

 A gučai fesztiválra csak a legjobb trombitások jutnak el. A versenyt megelőzően  négy régióban, köztük Vajdaságban is előválogatókat tartanak. A legjobb trombitás díja az aranytrombita. De nem csupán a versenyek zajlanak itt vasárnapig, hanem különböző művelődési rendezvények is folynak párhuzamosan. A trombitamúzeumban az állandó kiállítás mellett idős asszonyok gyapjút kártoltak, s közben népdalokat énekeltek. Eddig csaknem 100 kötet jelent meg a gučai fesztiválról. A megnyitó napján is tartottak könyvbemutatót, a kiállítótermekben pedig kiállítások és kézművesmesterségek bemutatóit láthatták az érdeklődők. Az utcákon végestelen végig kirakodóvásár van, meg lacikonyhák mindenfelé.

Már szerdán este az egész Guča hatalmas bulinegyeddé alakult. Minden talpalatnyi helyen sütödék és éttermek álltak, azokban és az utcákon is szinte megállás nélkül muzsikálnak a trombitások. Az embernek úgy tűnik, hogy az ország összes trombitása itt van ezen a fesztiválon. Akik nem versenyeznek, azok pénzt akarnak keresni. S vannak, akik szerencsések, volt olyan mulatozó, aki 500 euróssal jutalmazta a zenészeket, egy másik helyen meg már alig fért a trombitás kezében a sok 50 eurós. Persze sokan sokkal kevesebbet is kapnak, de mindenki igyekszik kihasználni a fergeteges hangulatot.

Bulinegyeddé vált az egész város (Ótos András felvétele)

Bulinegyeddé vált az egész város (Ótos András felvétele)

A 87 éves Nikola Stojić professzor, a gučai fesztivál alapító tagja azt mondta, aki a gučai fesztiválon nem fakad dalra, nem mulat és nem kapaszkodik össze másokkal, meg nem iszik sört, annak nem is kell eljönnie ide. Ez a fesztivál arra való, hogy az emberek itt jól érezzék magukat, hogy lazítsanak, feltöltődjenek.