2024. május 5., vasárnap

Kritika a NATO-hadgyakorlat miatt

Szerbia továbbra is katonailag semleges ország – mondja a védelmi miniszter

A szerbiai politikai színtér nem mindegyik szereplője fogadta pozitívan a hírt, hogy jövőre NATO-hadgyakorlatot rendeznek az országban. A REGEX18 hadgyakorlat megtartásáról először a Szabad Európa Rádió értesült, közölvén azt is, hogy a védelmi minisztérium megerősítette a hír pontosságát.

A Szerbia euroatlanti csatlakozását határozottan ellenző Szerbiai Demokrata Párt követeli, hogy a szerb kormány haladéktalanul nyilatkozzon a hírekről, hogy Szerbia részt vesz első NATO-hadgyakorlatában.

Az SZDP szerint a végrehajtó hatalomnak kötelessége megmagyarázni minden szerbiai polgárnak – ám elsősorban mindenféleképpen az 1999-es NATO-bombázás áldozatainak, illetve a halálos áldozatok szeretteinek –, hogy miért is tart hadgyakorlatot a NATO egy állítólag katonailag semleges országban. A NATO még sosem gyakorlatozott semleges országban – áll a párt közleményében, amelyben Aleksandar Vulin védelmi minisztert is felszólítják: közölje, hogy mikor változott meg azon álláspontja, hogy a NATO egyenlő a gonosszal.

Vulin válasza nem sokáig váratott magára. A védelmi tárca vezetője kijelentette: a REGEX 2018 nem NATO-hadgyakorlat. Regionális kezdeményezésről van szó, amely 2013 óta létezik – tette hozzá.

– Ennek a regionális kezdeményezésnek a keretében a korábbi években Törökországban, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban és Jordániában tartottak hadgyakorlatot. Valójában számítógépes szimulációkkal kiegészített, a vezérkar parancsnoksága alatt lebonyolított hadgyakorlat. Ehhez hasonló hadgyakorlatokat már korábban is tartottak Szerbiában, az elsőt 2010-ben. Ez nem NATO-hadgyakorlat, hanem egy regionális kezdeményezés. Szerbia katonailag továbbra is semleges ország. Mindenkivel gyakorlatozni fogunk, akitől tanulhatunk. A bilaterális együttműködés szellemében gyakorlatozni fogunk az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőivel, de az Orosz Föderáció fegyveres erőivel is – taglalta Vulin.
A védelmi miniszter mindehhez hozzátette, hogy Szerbia addig biztosan nem csatlakozik a NATO-hoz, amíg az államfői tisztséget Aleksandar Vučić, a védelmi miniszter tisztségét pedig ő tölti be. Azt nem tudhatja, emelte ki, hogy mi történik akkor, amikor már nem Aleksandar Vučić lesz az államfő, azaz a Szerbiai Katonaság főparancsnoka, de most még ő tölti be ezt a tisztséget.

A Regional Exscersise (REGEX) célja, hogy fejlődési, a békepartnerség keretében tanulási lehetőséget nyújtson a NATO-val együttműködő nem tagországok számára. Az eddigi gyakorlatokon a Szerb Hadsereg több tisztje is részt vett. A gyakorlatot olykor NATO-tagállamokban tartják.