2024. április 26., péntek

Sokkolta a nišieket a hatalmas vagyonadó

A Nišhez tartozó településeken mintegy 6000 háztartásba a korábbiakhoz képest óriási összegekre szóló adóvégzések érkeztek. A városatyák magyarázata szerint ennek oka az, hogy az eddigi mezőgazdasági földterületeket építési területekké változtatták.

Az érintettek főként a niši hetedik városi zónába tartozó lakosok, akik legértékesebb vagyonát éppen a szántóföldek és más mezőgazdasági földterületek képezik. Az adót illetően Darko Bulatović polgármester egyetért a gazdákkal: valóban nagy összegekről van szó. Mint mondja, szándékukban áll segíteni a polgárokon, keresik a megoldást, érdeklődnek, hogyan jártak el ez ügyben más önkormányzatok. Bulatović szerint nem a mostani vezetőség a hibás, hanem a korábbi, amely 2011-ben, a városfejlesztési terv elfogadásakor túl nagy területeket irányozott elő beépítésre, mégpedig a mezőgazdasági területek kárára. A 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben elfogadott terveket végrehajtásra elküldték a kataszteri hivatalba, amely most küldte ki a végzéseket.

Másként vélekedik az ellenzék. Branislav Jovanović, a Niš, az én városom ellenzéki koalíció tanácsnoka kijelentette: azért ekkorák az adószámlák, mert emelték az adókulcsot. 1014-ben 300 (!) százalékkal, az idén pedig még jobban, főleg a hetedik övezetben. Jovanović szerint így akar a kormány 40 millió dináros pótbevételhez jutni. Két család példáját említette: az egyik tavaly még 3389 dinárt fizetett, az idén pedig 74.000 dináros adószámlát kapott. A másiktól tavaly 1700 dinárt követeltek az adóhatóságok, az idén viszont nem kevesebb mint 146.000 dináros számlát küldtek ki.