2024. április 26., péntek
ÚSZÁS

Az óbecsei hosszútávúszók az ország legjobbjai

Jelena Ječanski, Farkas Tamás és Balzam Bence a szerb válogatott színeiben vettek részt a vb-n

A budapesti vizes vb-n a szerb válogatottnak több óbecsei úszó is a tagja volt. Az 50 és 100 méteres mellúszásban Szilágyi Csaba versenyzett, mellette a Balatonon megtartott nyílt vízi versenyen mindhárom rajthoz álló szerbiai úszó óbecsei volt: Farkas Tamás az 5 km-es távon a 30., Balzam Bence az 53. helyen ért célba, míg Jelena Ječanski a 44. lett. A 10 km-es távot Tamás a 36., Bence az 51. helyen zárta, Jelena pedig 51.-ként ért célba – mindhárom versenyző eredménye fejlődést mutat. Jelenával és Tamással Óbecsén, egy edzés előtt beszélgettünk.

Elúszni Tokióig

A jelenleg az újvidéki Vojvodinában úszó Jelena Ječanski az idén tölti be a 18. életévét, és a még ifi versenyzőnek ez volt az első vb-je.

– Elégedett vagyok mindkét eredményemmel, de a 10 km-es szám számomra nehezebb volt, ott lehettem volna jobb is. Az 5 km-es távba viszont mindent beleadtam, az nagyon jól is sikerült.

A 10 km-es szám botrányosan indult, egymást taposták a versenyzők. Te ezt hogyan élted meg?

– Nagyon nehezemre esett az úszás az első kilométer után. Akkor még 23. voltam, de aztán valaki hasba rúgott, ekkor kicsit eltávolodtam a többiektől, és lassabb tempót vettem föl. Nehezemre esett folytatni az úszást, de tudtam, hogy ki kell tartanom.

A nyílt vízi úszást még kevesen űzik Szerbiában, ti vagytok az úttörők. Növekszik-e a sportág népszerűsége, és milyen feltételek, adottságok kellenek hozzá?

– Ez egy nehéz sport, rengeteg edzést követel, és másfajta a tréningfolyamat is. Az edzéseken nagyon sokat, minimum 8 kilométert le kell úszni, amire még mindig kevesen vállalkoznak.

Hogyan lett Óbecse ebben mégis ilyen sikeres?

– Az én apukám (Jovan Ječanski edző, a szerk. megj.) sokat tett ezért. Mivel nyaranta kevés a medencés verseny, ebben a holtszezonban ő ösztönözte a gyerekeket erre az úszásnemre azért, hogy a nyári hónapokban se hagyják abba az edzéseket.

Ahhoz, hogy tovább tudj fejlődni, mire lenne szükséged?

– Szerbiának nagy szüksége lenne egy olyan edzőre, aki erre a maratonúszásra specializálódott. Szerintem én eleget edzek, ezzel nincs baj. Azt szeretném, ha több versenyző venne részt a hosszútávokon, mert akkor több izgalom és feszültség lenne a versenyeken.

Még sok verseny áll előtted. Mi az álmod?

– 2020-ban szeretnék kijutni a tokiói olimpiára, de hogy medencés vagy maratoni számban, az majd idővel eldől.

Nyílt vízi úttörő

A 22 éves óbecsei Farkas Tamás hivatalosan jelenleg a topolyai Maraton Úszóklub és a Szegedi Úszóegylet tagja, de nemzetközi versenyeken ő is a szerb válogatott színeiben úszik.

– Ez volt a második világbajnokságom. Egy erős középmezőnyös helyezést terveztem, és ezt meg is valósítottam, de a mezőny most sokkal erősebb volt, mint két éve Kazanyban. Elégedett vagyok a vb-s eredményemmel, és úgy láttam, az úszószövetség is az volt. Kis ország vagyunk, és kezdők ebben a sportágban: én voltam Szerbia első úszója a nyílt vízi nemzetközi versenyeken, úgyhogy van hova fejlődnünk.

Ahhoz, hogy a világ középmezőnyéből előretörhess, szerinted mire lenne szükséged?

– A nyílt vízi úszás egyik legjobb edzőjével dolgozom, aki Olasz Annát is edzi, ő Gellért Gábor, a magyar nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya. Nála edzem Szegeden. Szerintem a helyezkedésben, a tájékozódásban fejlődhetnék még, és hiányzik a kellő tapasztalat is. Még nagyon sok nemzetközi versenyt le kell úsznom, hogy készen álljak a komolyabb megmérettetésekre. Sajnálom, hogy nincsenek megfelelő edzőtáboraink, a vb előtt a szerb úszószövetség támogatásával 10 napot tölthettem Balatonalmádin, pedig februárban is hasznosnak bizonyulna egy magaslati edzőtábor. Ha több lenne, még jobb lenne.

Milyen ambícióid vannak?

– Minden úszónak az olimpia az álma, de nyílt vízi úszásban ezt nagyon nehéz elérni, mert csak 25 úszónak sikerülhet, ami nagyon kevés. Voltak ugyan kezdeményezések, hogy emeljék meg ezt a számot 50-re, ami még mindig nem túl sok, hiszen a vb-n is 65-en indultunk, de végül nem sikerült megváltoztatni a szabályokat.