2024. április 26., péntek
SZOPTATÁS HETE

Biztonságot nyújtó kapcsolat

A magyarkanizsai egészségházban is fontosnak tartották, hogy felhívják a leendő kismamák és anyukák figyelmét a szoptatás fontosságára.

Dr. Varbai Valéria nőgyógyász, dr. Győri Ilona gyermekorvos és Alexa Klára védőnő nemcsak szórólapokkal, hanem felvilágosítással is szolgált az anyaságra készülő vagy éppen már anyai szerepben lévő, a női gondozóban megjelent nőknek a szoptatás hete alkalmából.

Tájékoztatójuk során az is kiderült, nagyon fontosnak tartják az ilyen jellegű beszélgetéseket a páciensekkel, hiszen tapasztalatuk szerint újra és újra beszélni kell a témáról, ezáltal elültetni a szoptatás fontosságának gondolatát és miértjét, ugyanis gyakran észlelik azt, hogy a tájékozatlanság miatt fullad kudarcba a csecsemők effajta táplálása.

A nőgyógyász elmondta, magyarkanizsai berkekben is már a terhesség ideje alatt megkezdi a védőnő a szoptatásra való felkészítést. Tapasztalataikról szólva elmondta:

– Találkozunk olyan anyukákkal, akik nem tudnak szoptatni, nem indul be náluk a tejelválasztás, ilyenkor elsődleges dolgunk megkeresni az okokat. Ezek között például szerepel az is, hogy már felmenőiknél is ugyanez volt a helyzet. A tejtermelődésre természetesen nagymértékben kihat a kismama életvitele, az átélt stresszhelyzetek, valamint a táplálkozás is.

Az anyatejet semmi sem pótolhatja, a legegészségesebb, a csecsemők természetes tápláléka. Győri Ilona gyermekorvos szerint a lehető legjobbat akkor tesszük gyermekünkkel, ha anyatejjel tápláljuk.

Az anyatej védi a babát, ami azt jelenti, hogy az anyatejen keresztül az anya immunrendszeréből bizonyos immunanyagok átjutnak a csecsemőbe, és ezzel megvédik a gyakori hasmenésektől, allergiás megbetegedésektől, a fulladásoktól és más bababetegségektől. Az újszülöttek az első hónapokban még éretlen emésztőszervekkel rendelkeznek, ezért is az anyatej az egyetlen tej, amelyet tökéletesen meg tud emészteni és ki tud használni. Az anyatejet nemcsak úgy kell értékelni, hogy megoldja a baba pillanatnyi szükségleteit, hanem hosszú távon is kihat a már felnőtt személyek egészségére!

A baba fejlődését lelki alapon is segíti, hiszen a szoptatás során mély, bensőséges, a babának biztonságot nyújtó kapcsolat alakul ki közte és édesanyja között.