2024. április 26., péntek

Kevesebb munkát a hőségben!

Az előírt intézkedések betartására hívja fel a figyelmet az munkaügyi hivatal

A nagy melegre való tekintettel a Munkavédelmi és Munkaügyi Hivatal megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkáltatókat.

 – Ne engedélyezzék tűző napon a munkát, a munkavállalók ne legyenek kitéve közvetlen napsugárzásnak a legmelegebb napszakban, tartsák be az előírt egészségügyi és munkahelyi óvintézkedéseket! –  figyelmeztette a munkáltatókat Marina Furtula, a Munkavédelmi és Munkaügyi Hivatal igazgatója.

 –  A munkaügyi minisztérium arra ösztönzi a munkaadókat, hogy a legforróbb napszakban, 10-től 16 óráig ne legyenek kitéve az erős napnak, ha a hőmérséklet meghaladja a 36 fokot  – mondta Furtula a Beta hírügynökségnek. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a munkaadóknak elegendő mennyiségű vizet és alkoholmentes italt kell biztosítaniuk a dolgozók számára. Ajánlott a hosszabb munkaközi szünetek beiktatása és az alkalmazottak felváltva történő foglalkoztatása. Az intenzívebb energiabefektetést igénylő munkát a hűvösebb napszakokra ajánlatos időzíteni – tette hozzá Furtula.

Az építőipar és a mezőgazdaság területén tevékenykedők, vagyis a közutakon dolgozók vannak a leginkább kiszolgáltatva a hőségnek. Ezen alkalmazottak esetében a lehető legnagyobb mértékben be kell tartani az előírt óvintézkedéseket – hangsúlyozta az igazgatónő.

Furtula elmondta, hogy már júniustól, vagyis az építési munkálatok főidényétől kezdve, a munkaügyi felügyelőség benyújtotta a munkáltatók számára az óvintézkedésről szóló  irányelveket. A szerb kormány ugyanis mindössze néhány évvel ezelőtt hozta meg javaslatát, amelynek alapján ajánlást adott ki a munkaügyi minisztérium számára a magas hőmérséklet ideje alatt történő biztonságos és egészséges munkavégzésről.

Ebben az ajánlásban arra ösztönzik a munkáltatókat, hogy oly módon szervezzék meg a munka folyamatát, hogy 36 fok feletti hőmérséklet esetén kerüljék a megterhelő fizikai munkák végzését.

A munkáltatónak a munkavédelmi törvény szerint pénzbírságot kell fizetnie, ha nem biztosítja az alkalmazott számára az ajánlás szerinti munkakörülményeket.

Ezek szerint a munkaadó 800 ezertől 1 millió dinárig, a céget képviselő felelős személy 40-től 50 ezer dinárig, a vállalkozó pedig 400-től 500 ezer dinárig terjedő pénzbírsággal sújtható.