2024. április 26., péntek

Hőségriadó Zomborban is

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet vörös riasztást adott ki az ország szinte teljes területére, így Nyugat-Bácskára is, a hétvégéig várható 35–39 fokos forróság miatt. A figyelmeztetés szerint a trópusi forróság megviseli a szervezetet, sőt, akár végzetes is lehet, emellett fokozott tűzveszélyt is jelent.

A napokon át tartó hőhullám különösen megviseli a krónikus betegeket, a gyógykezelés alatt állókat, a meteopatákat, akár halálukat is okozhatja, és a jószágokra is veszélyes. A tartósan magas hőmérséklet fennakadásokat okozhat az áramellátásban, a közlekedésben egyaránt.
Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, egyben a városi válságtörzs parancsnoka figyelmeztetést adott ki a hőhullám miatt, és ajánlásokat tett az előrelátható következmények megelőzésére. Arra kérte a polgárokat, hogy igazodjanak az egészségügyi szolgálat utasításaihoz, és folyamatosan tájékozódjanak a várható meteorológiai körülményekről.
A válságtörzs meghagyására a Vodokanal vízművek ivóvizes tartályokat helyez el a sétálóutca mindkét végén, valamint Újszelencsén, az Aman bevásárlóközpont előtt. A sétálóutca közepén egyébként működik egy ivókút, és a közelben, a Szentháromság tér mellett is van egy ivókút. A téren a hétvégéig strandröplabda torna zajlik, így bizonyára szükség lesz a mobil víztartályokra. Persze az se lenne rossz, ha locsolókocsival hűtenék a városmagot körbefogó körút aszfaltját, mint korábban tették, meg ha párakapukat állítanának föl, ami eddig csupán a sétálóutca kerthelyiségei tulajdonosainak jutott eszébe, mert a párologtatás nélkül elviselhetetlen lenne a hőség az utca műkőborítása és a természetes árnyék hiánya miatt.
A válságtörzs meghagyta a kommunális közvállalatoknak, hogy tartsák be a belügyminisztériumnak a magas hőmérsékleten végzett kültéri munkára vonatkozó irányelveit, vagyis tartsanak gyakran szünetet, árnyas pihenőt, a feladatokat osszák két műszakra az alkalmazottak egészségének megőrzése és a szolgálatnyújtás folyamatosságának megőrzése érdekében.
Az ajánlások közt szerepel, hogy senki se hagyjon gyúlékony anyagot, nyomás alatt lévő palackot a szabadban. Amennyiben tüzet észlelnek, azonmód értesítsék a tűzoltóságot. Egyébként tűzgyújtási tilalom van érvényben mind a határban, mind a kertekben.
A válságtörzs meghagyta a városban működő egészségügyi szolgálatoknak, hogy készüljenek föl a trópusi hőhullámra, és biztosítsanak kellő számú személyzetet az esetleges intervenciókhoz.